Što se događa u tijelu ako svaki dan pojedemo šaku kikirikija?

Foto: Shutterstock

AKO se pridržavate propisane količine, redovita konzumacija kikirikija može imati velike prednosti za vaše cjelokupno zdravlje. Kako objašnjavaju nutricionisti, samo jedna šaka kikirikija dnevno povezana je sa smanjenim rizikom od pojave mnogih bolesti, pa čak i raka, a navodno pomaže i pri mršavljenju.

Ipak, važno je naglasiti da se s konzumacijom istih ne smije pretjerivati jer u suprotnom može doći do neželjenih nuspojava, donosi Peanut Institute. U nastavku vam donosimo popis promjena koje će se dogoditi vašem tijelu ako svaki dan pojedete šaku kikirikija.

Produljit ćete si život

Kako objašnjavaju stručnjaci, redovita konzumacija kikirikija može pridonijeti duljem životu. Naime, nedavno istraživanje provedeno na Harvardu pokazalo je da ljudi koji svakodnevno jedu kikiriki smanjuju rizik od smrti od svih uzroka za 20 posto.

Možete smršavjeti

Kikiriki, ali i maslac od kikirikija korisni su za održavanje tjelesne težine. Istraživanje sa Sveučilišta Purdue tako je pokazalo da redovita konzumacija kikirikija povećava hormon koji potiče osjećaj sitosti te samim time sprječava prejedanje. Oni ljudi koji često jedu kikiriki ili maslac od kikirikija također imaju niži indeks tjelesne mase, ali i tjelesnu težinu čak i ako unose više kalorija od ljudi koji kikiriki uopće ne konzumiraju ili to rade vrlo rijetko.

Imat ćete zdravije srce

Istraživanje Sveučilišta Harvard također je pokazalo da dnevna konzumacija kikirikija smanjuje rizik od smrti uzrokovanih srčanim bolestima za čak 29 posto, a neki podaci pokazuju i kako kompletna zamjena crvenog mesa u prehrani biljnim proteinima poput kikirikija može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 19 posto.

Imat ćete manji rizik od raka i moždanog udara

Jedna šaka kikirikija sadrži oko 8 grama biljnih proteina bez kolesterola, što bi značilo da ova ukusna namirnica sadrži više proteina nego bilo koji drugi orašasti plodovi. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da je prehrana bogata crvenim mesom povezana s nepovoljnim biomarkerima upale i metabolizma glukoze. Zamjena crvenog mesa drugom proteinskom hranom poput kikirikija povezana je sa zdravijim profilom biomarkera.

Druga studija s Harvarda otkrila je da zamjena jedne porcije prerađenog ili neprerađenog crvenog mesa za alternativni protein poput orašastih plodova može smanjiti rizik od moždanog udara za 17 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.