Stručnjaci: Evo koje vježbe za lice mogu pomoći da izgledate čak tri godine mlađi

Foto: Shutterstock

POSTOJI više od dvadeset pojedinačnih mišića s obje strane vašeg lica, ali u svojoj teretani nećete pronaći opremu koja bi vam pomogla u jačanju ili toniranju bilo kojeg od njih.

Ako ste bili marljivi u vježbanju svog tijela, možete li učiniti istu stvar za mišiće lica? Mnogi stručnjaci kažu da je to apsolutno moguće, sve dok ostanete predani dosljednoj praksi joge lica.

Potkrepljuje li to znanost?

"Mnogi ljudi zadržava napetost na svojim licima, a joga lica može pomoći u ublažavanju te napetosti", rekla je fizioterapeutkinja Sandra Gail Frayna za HuffPost. "Vježbe joge usmjerene na lice mogu vam pomoći da postignete oblikovaniji i vitkiji izgled dopuštajući mišićima da se opuste i izgledaju mlađe", rekla je.

Postoje znanstveni dokazi učinkovitosti vježbi za toniranje lica, također poznatih kao joga lica. Tijekom petomjesečne studije Northwestern Medicinea, 30-minutni dnevni ili alternativni program vježbanja lica poboljšao je izgled lica sredovječnih žena, što je rezultiralo mlađim izgledom, s punijim gornjim i donjim dijelom obraza.

Nakon provođenja studije žene su postigle za gotovo tri godine mladolikiji izgled, prema procjenama istraživača

"Postoje neki dokazi da vježbe lica mogu poboljšati izgled lica i smanjiti neke vidljive znakove starenja", rekao je glavni autor istraživanja dr. Murad Alam.

Sudionici istraživanja radili su seriju od 32 vježbe, provodeći svaku u trajanju od jedne minute. Evo nekoliko dobrih polaznih točaka za vašu praksu:

Podizanje obraza: otvorite usta i oblikujte O, postavite gornju usnu preko zuba, nasmiješite se da podignete mišiće obraza prema gore, lagano stavite prste na gornji dio obraza, otpustite mišiće obraza, spustite ih i opet podignite gore. Ponovite spuštanjem i podizanjem obraza.

Veselo oblikovanje obraza: Nasmiješite se bez pokazivanja zuba, skupite usne, smiješite se podižući mišiće obraza, stavite prste na kutove usta i povucite ih do vrha obraza, zadržite 20 sekundi.

Poza lava: Dermatologinja Jeannette Graf preporučila je ovu vježbu. Prvo sjednite u udoban položaj. Nagnite ruke naprijed i ispružite ih na podu. Duboko udahnite i na izdisaju otvorite usta i ispustite glasan zvuk "haaa", poput rike lava. Potpuno izdahnite, usmjeravajući jezik prema bradi. "S vremenom ćete primijetiti prednosti u svojem disanju, grlenoj čakri, vratu, očima i glatkoći kože", rekla je.

Polako - i budite dosljedni

Dobra vijest je da se ne morate znojiti da biste izveli ove vježbe. Kao i svaka druga aktivnost, uspjet će ako ustrajete. "Jedina mana je što morate dosljedno raditi vježbe za lice - 20 do 30 minuta dnevno, šest do sedam dana u tjednu", rekla je za HuffPost dermatologinja Shilpi Khetarpal. "I potrebna su najmanje tri do četiri tjedna prije nego što počnete primjećivati rezultate."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.