Stručnjaci upozoravaju: Jednostavna navika može smanjiti rizik od razvoja demencije

Foto: EPA

DRUŠTVENI život može utjecati na naše zdravlje, a to potvrđuju i istraživanja. Nedavna studija pokazala je koliko je socijalna povezanost važna za dugoročnu dobrobit.

Rezultati studije objavljeni u časopisu Američkog gerijatrijskog društva pokazuju da je društvena izolacija povezana s povećanim rizikom od razvoja demencije. Istraživanje je pratilo oko 5000 zdravih ljudi starijih od 65 godina. Oko 23 posto sudionika nije imalo previše aktivan društveni život.

Socijalna izolacija mjerena je ovisno o tome živi li osoba sama, je li razgovarala o važnim stvarima s prijateljima u protekloj godini ili je li sudjelovala u nekim događajima. Oni koji su na sva pitanja negativno odgovorili nalaze se u skupini socijalno izoliranih.

Tijekom idućih devet godina istraživači su povremeno provodili kognitivne testove na ispitanicima, a oko 21 posto ispitanika je za to vrijeme razvilo demenciju. No u skupini onih koji su socijalno izolirani demencija se razvila u čak 26 posto slučajeva.

Prema zaključku studije, loš društveni život je uobičajena pojava, pa u Americi svaka četvrta osoba zna što to znači, a osim demencije povezuje se i s drugim opasnim stanjima poput bolesti srca, moždanog udara i depresije, navode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Demencija je sindrom povezan s progresivnim oštećenjima mozga. Obično utječe na pamćenje i ponašanje kod oboljele osobe, a iako ne postoji lijek za demenciju, postoje tretmani koji pomažu u ublažavanju simptoma. Postoji preko 200 različitih podvrsta demencije. Alzheimerova bolest jedna je od njih i to je najčešći oblik demencije, uzrokovan nakupljanjem određenih vrsta proteina u mozgu, što rezultira smrću moždanih stanica.