Stručnjaci upozoravaju kako reagirati i što ne napraviti ako doživite udarac u glavu

Foto: EPA-EFE

OBITELJ Boba Sageta potvrdila je u srijedu da je glumčeva smrt prošlog mjeseca u dobi 65 godina bila posljedica traume glave. U svom priopćenju obitelj Saget navodi da su vlasti "zaključile da je on slučajno udario zatiljkom u nešto, nije tome pridao važnosti i otišao je spavati". "Nikakve droge ili alkohol nisu u pitanju", dodali su.

Mogu nastati dvije vrste krvarenja pri udarcu u glavu

CNN-ova medicinska analitičarka dr. Leana Wen, liječnica za hitne slučajeve i gostujuća profesorica zdravstvene politike i menadžmenta u Školi javnog zdravlja Instituta Milken Sveučilišta George Washington, rekla je za People zašto je važno ostati na oprezu nakon ozljede glave.

"Kad udarite u glavu, možete krvariti na različite načine", kaže Wen, koja nije liječila Sageta. "Epiduralni hematom je vrsta ozljede mozga. Možete imati i subduralni hematom, što je druga mogućnost."

Glumica Natasha Richardson umrla je od epiduralnog hematoma 2009. godine u dobi od 45 godina, nakon skijaške nesreće u Mont Tremblantu u Kanadi.

"Subduralni hematom je vrlo čest hematom. Oba slučaja nastupaju kada su vene potrgane zbog ozljede glave, što uzrokuje da skupljena krv vrši pritisak na mozak", objašnjava Wen.

Iako je Sagetova obitelj potvrdila da je zvijezda Pune kuće umrla od traume glave, važno je napomenuti da izvješće o obdukciji nije objavljeno i da dr. Wen ne zna što se točno dogodilo ni prirodu njegove ozljede glave. Također je nejasno kada i kako je Saget udario u glavu te je li bio dezorijentiran prije spavanja.

Što poduzeti?

"Ako imate značajnu ozljedu glave, recite nekome", kaže ona. "Nazovite svog liječnika ako ste posebno zabrinuti, ali trebali biste barem nekome reći i nemojte biti sami. Tako vam netko može pomoći, pratiti vas i pobrinuti se da ste dobro."

Wen također kaže da bi određeni pojedinci trebali biti posebno oprezni. "Na primjer, ako uzimate bilo kakve lijekove za razrjeđivanje krvi", kaže ona. "Također, ako ste stariji, imate veći rizik od krvarenja u mozgu."

Dr. Joshua Marcus, neurokirurg iz Nuvance Healtha, slaže se s ovim. "Pacijenti koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi su visokorizični pacijenti koji stvarno moraju biti prilično oprezni svaki put kad se udare u glavu i trebaju potražiti liječničku pomoć. Postoje određeni simptomi na koje trebate pripaziti odmah nakon udaranja u glavu. Svaki put kada izgubite svijest, naravno, čak i ako je vrlo kratko, ili ste pod amnezijom od događaja", on kaže za People.

Također kaže da treba obratiti pozornost na "sve povezane mučnine, povraćanje - to su očito vrlo zabrinjavajući simptomi. Ako razvijete bilo kakvu slabost ili obamrlost ili aktivnost nalik napadima, to su znakovi da odmah potražite liječničku pomoć i odete na Hitnu pomoć", dodaje Marcus. "Ne biste trebali osjećati nikakvu motoričku slabost, ne biste trebali osjećati zbunjenost, ne biste trebali imati govornih problema."

U skladu sa studijama na sportašima s potresom mozga, liječnik preporučuje ostati budan 2 do 3 sata nakon ozljede glave kako biste se uvjerili da se nijedan od ovih simptoma ne bi pojavio. "U roku od sat ili dva, vjerojatno, teška ozljeda glave mogla bi napredovati", kaže on. "I to je ono na što pokušavate paziti. Nakon tog vremenskog okvira mislim da ne postoji značajan rizik da će se dogoditi nešto gore."

Vrlo je važan i način na koji dolazi do ozljede glave

"Ako je to ono što nazivamo niskim mehanizmom ozljede - ne prometna nesreća pri velikoj brzini, nesreća na biciklu ili nesreća na skijanju, već pad iz stojećeg položaja pri kojem nema gubitka svijesti, nema okolnih simptoma, onda mislim da nismo toliko pozvani da budimo pacijente preko noći. Ali idealno bi bilo da ih netko ipak nadzire."

Marcus također kaže da ne reagirate pretjerano svaki put kad se udarite glavom

"Mislim da su prilično rijetki slučajevi krvarenja u mozgu od udaranja u glavu", kaže on. "Tako da ne mislim da bi se svi trebali bojati da će vam svaki manji udarac u glavu biti katastrofalan ili smrtonosan."

Kaže da, ako bol u glavi traje tjednima nakon što se udarite, ali se ne pojave drugi simptomi - a bol se s vremenom ne razvije ili pogorša, što on naziva "crescendo" simptomima - onda najvjerojatnije nema razloga za brigu.

"Simptomi mogu trajati tjednima, ponekad čak i dulje", kaže on. "Tekući simptomi nisu nužno jako zabrinjavajući nakon prvih nekoliko sati. Ali ako se simptomi pogoršavaju, potrebno je javiti se liječniku."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.