Studija otkriva koji zasitan međuobrok pomaže pri mršavljenju i smanjuje glad

Foto: Pexels

Mršavljenje može biti teško, ali važno je živjeti zdravim načinom života kako bismo izbjegli zdravstvena stanja kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca. Studija provedena na King's Collegeu u Londonu pokazala je da je 18-tjedni zdrav način života rezultirao manjim strukom, nižim krvnim tlakom i poboljšanjem masnoća u krvi.

Istraživači, Sarah Berry, profesorica znanosti o prehrani i Tim Spector, profesor genetske epidemiologije, proveli su studiju i otkrili koje su prednosti grickanja badema.

Rezultati studije

Šaka badema sadrži zdrava vlakna i masti. Premda su bogati masnoćama, ne apsorbiraju se na isti način kao druga hrana bogata mastima.

"Iz istraživanja koje smo proveli znamo da, ako jedete bademe, oko 30% kalorija izluči se zbog strukture hrane badema, tako da su oni izvrstan međuobrok", objasnila je Berry.

Profesor Spector objasnio je kako ultra-prerađena hrana (UPF) štetno utječe na naš struk. Hrana se obično klasificira kao UPF ako sadrži pet ili više sastojaka koji se ne smatraju sastojcima za kuhanje. To su stvari poput zaslađivača, boja, konzervansa i emulgatora, piše Mirror.

"Udio ljudi s velikim opsegom struka s vremenom se povećava, a ultraprerađena hrana (UPF) glavni je krivac", tvrdi Spector. Berry je dodala: "Kada smo usporedili ljude koji jedu UPF-baziranu prehranu s onima na minimalno prerađenoj prehrani, oni u UPF skupini obično unose oko 500 kalorija više."

Objasnila je da je to zato što se ultraprerađena hrana obično probavlja u dijelu probavnog trakta koji ima manje "receptora za sitost". Zbog toga ne dobivamo dovoljno signala hormona koji nam govore da smo siti, što rezultira prejedanjem, objasnila je.

Dakle, konzumacija badema može pomoći u mršavljenju i smanjiti osjećaj gladi. Istraživači su zaključili da bademi, unatoč visokom sadržaju masti, imaju strukturu koja omogućuje izlučivanje oko 30% kalorija, čineći ih izvrsnim izborom za međuobrok.