Trener ističe pet najboljih kardio vježbi visokog intenziteta za mršavljenje

Foto: Shutterstock

AKO PLANIRATE smršaviti i razmišljate koje vježbe uključiti u trening, možete isprobati neke od prijedloga osobnog trenera Josha Yorka. Trener je za Eat This, Not That otkrio nekoliko najboljih kardio vježbi visokog intenziteta koje mogu pomoći s gubitkom kilograma.

Preskakanje vijače

Preskakanje vijače vježba je koju možete raditi u svom domu ili na otvorenom. York objašnjava da svaki kraj užeta primite u jednu ruku u ravnomjernoj visini s obje strane tijela. Neka na početku vježbe uže bude iza peta, a potom rotirajte zapešća od stražnjeg dijela tijela prema naprijed kako biste stvorili kružni pokret, objašnjava trener. Važno je da uže prođe ispod nogu nakon što skočite, a kako bi vježba bila intenzivnija, počnite raditi brže pokrete.

Trčanje po stepenicama

Bilo da se odlučite penjati po stepenicama kod kuće ili koristiti stroj u teretani, ova jednostavna vježba može biti nevjerojatno učinkovita, tvrdi York. "Što brže možete, trčite uz stepenice tijekom 15 sekundi", savjetuje on. Bilo bi idealno kada biste mogli trčati na prostoru koji ima više stepenica, poput tribina ili sličnog, ali i trčanje u teretani ili kod kuće može biti jednako učinkovito ako se radi u više setova. 

Marinci (Burpees)

Marinci su fizički zahtjevna vježba kojom se aktivira cijelo tijelo. "Počnite snažnim skokom prije nego što čučnete. Potom se spustite u položaj u kojem radite plank, napravite jedan sklek i vratite se u položaj planka. Nakon toga, skočite stopalima natrag prema rukama i namjestite se u položaj niskog čučnja te zaključite niz skokom", objasnio je trener. 

Penjači (Mountain Climbers)

Izvođenje vježbe "penjači" podsjetit će vas na trčanje na mjestu, ali iz položaja visokog planka. "Iz snažnog položaja daske, angažirajući mišiće kroz noge, leđa i tjelesnu jezgru, pomaknite koljeno prema gornjem dijelu bez pomicanja ostatka tijela i potom ga vratite u početni položaj. Isto učinite i s drugom nogom", ističe York. Kako biste osjećali veći pritisak, povećajte brzinu dok radite vježbu.

Trčanje

Trčanje predstavlja izvrsnu kardiovaskularnu vježbu koja se može raditi vani i u zatvorenom, doduše, ako imate traku za trčanje. Trener kao posebno dobru vrstu trčanja izdvaja trčanje po pijesku, koje je znatno teže nego trčanje po ravnoj i čvrstoj površini.

"Ako živite blizu plaže, pokušajte trčati po pijesku kako biste ojačali stabilnost i neke od manjih mišića u nogama koji ne dobivaju uvijek potrebnu pozornost", objašnjava i dodaje da je dobro trčati na bilo kojoj podlozi koju odaberete. Trčanjem ne utječete samo na gubitak kilograma i bolju formu, ono pozitivno utječe i na zdravlje srca.