Trenerica tvrdi da bi svi trebali raditi ovu vježbu

Foto: Unsplash

ČESTO je najbolje držati se jednostavnosti kada želite poboljšati svoju kondiciju. Ako planirate dodati samo jednu vježbu u svoju redovitu rutinu, Evie Cant, glavna trenerica u studiju F45 u Camdenu, preporučuje sklekove.

"Vježba s tjelesnom težinom koju svatko treba raditi je sklek", kaže Cant. "Sklekovi rade na gornjem dijelu tijela i na jezgri, što ih čini izvrsnom vježbom."

Cant preporučuje sklekove jer čak i prilično aktivni ljudi obično ne vježbaju gornji dio tijela kroz uobičajenu dnevnu rutinu.

"Za osobu koja vodi relativno aktivan život, što znači da hoda i stoji tijekom dana, donji dio tijela se prilično koristi, a ruke ne. Iako je ključno trenirati donji dio tijela vježbama poput čučnjeva i iskoraka, dodavanje nekoliko sklekova u vašu dnevnu rutinu može napraviti veliku razliku", dodala je Cant.

Kako napraviti sklek

"Počnite u položaju visokog planka. Ramena bi trebala biti iznad zglobova, ruke ispružene i jezgra aktivirana. Leđa bi trebala biti neutralna, a stražnjica ne bi trebala biti previsoko niti prenisko. Počnite s ispruženim nogama i polako spustite prsa prema tlu. Odatle odgurnite tlo od sebe, vraćajući se u visoki plank", savjetuje trenerica.

Ako vam standardni sklekovi na početku predstavljaju prevelik izazov, započnite s verzijom skleka na koljenima.

"Savijte koljena i naslonite ih na tlo dok ste u položaju planka. Što su vam koljena dalje od ruku, to će biti teže, stoga isprobajte koliko daleko možete odmaknuti koljena", napomenula je.

Kako napredovati

Kada započnete izvoditi sklekove, ciljajte na to da napravite tri do pet komada, a onda odmorite minutu ili dvije pa ponovite tako još tri puta.

"Polako ćete moći povećati broj ponavljanja na osam do deset sklekova", tvrdi trenerica. 

S vremenom možete dodati i uteg na leđa ili koristiti elastičnu traku. Također se možete zabaviti isprobavajući različite tipove sklekova. Postoje brojne varijacije, a jedna od poznatijih su sklekovi na jednoj ruci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.