Tri svakodnevna pića koja mogu povećati rizik od demencije

Foto: Pexels

Čuli ste za izreku da smo ono što jedemo, a nije nepoznanica ni da ono što pijemo ima utjecaj na naše zdravlje, posebno kada je u pitanju zdravlje mozga.

Ispijanje pića s visokim udjelom slobodnih šećera povećava rizik od demencije, otkrili su njemački znanstvenici. To uključuje voćne sokove, punomasne mliječne napitke s okusom i gazirana pića. Slobodni šećer je svaki šećer dodan hrani ili piću tijekom procesa proizvodnje.

Stručnjacima zasad nije jasno zašto povećan unos šećera može povećati rizik od bolesti, ali neke studije sugeriraju da bi to moglo biti zato što šećer izaziva upalu za koju se smatra da igra ulogu u neurodegenerativnim stanjima poput Alzheimerove bolesti, najčešćeg oblika demencije.

Studija, objavljena u časopisu Springer Nature, proučavala je kako konzumacija šećera u različitim oblicima utječe na rizik od demencije. Znanstvenici sa Sveučilišta u Giessenu analizirali su prehranu 186.622 sudionika. Pratili su njihove navike deset godina, a u tom razdoblju njih 1498 razvilo je demenciju.

Znanstvenici poručuju da kava i čaj, prema njihovim nalazima, nemaju utjecaj na razvoj demencije. Osim što potiču debljanje, kalorije iz napitaka mogu dovesti do povišene razine šećera u krvi i otpornosti na inzulin, što može dovesti do dijabetesa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.