Zob je hranjiva, vlaknima bogata, cjelovita žitarica koja čini izvrstan temelj za zdrav doručak. Pruža dugotrajnu energiju, pomaže probavi i regulira razinu šećera u krvi. Dodavanje začina zobenim pahuljicama ne samo da poboljšava njihov okus, već i donosi zdravstvene prednosti, posebno kada je riječ o poticanju metabolizma.
Određeni začini imaju termogena svojstva, što znači da mogu pomoći povećati učinkovitost sagorijevanja masnoća u tijelu. Uključivanje takvih začina, koji potiču metabolizam, u jutarnje zobene pahuljice može podržati regulaciju tjelesne težine i opće zdravlje, dok obroku dodaju bogatstvo okusa.
Dijetetičarka Catherine Gervacio izdvojila je tri takva začina.
1. Muškatni oraščić
Muškatni oraščić sadrži spojeve poput miristicina, za koje je poznato da pomažu probavi stimuliranjem probavnih enzima. Poboljšana probava omogućuje učinkovitiju razgradnju hrane, što potencijalno podržava metaboličke procese.
"Muškatni oraščić može pomoći probavi i poboljšati metabolizam masti. Njegova esencijalna ulja također potiču detoksikaciju, što može doprinijeti zdravlju metabolizma", otkriva dijetetičarka za SheFinds.
2. Crni papar
Crni papar sadrži piperin, spoj koji poboljšava metaboličke performanse povećanjem sposobnosti tijela da sagorijeva kalorije i masnoće. Također potiče apsorpciju hranjivih tvari iz drugih namirnica i začina, poput kurkumina iz kurkume, dodatno potičući metabolizam.
"Sadrži aktivni spoj piperin koji pomaže poboljšati probavu i apsorpciju hranjivih tvari te potencijalno poboljšava metabolizam masti", kaže Gervacio.
3. Đumbir
Dodavanje đumbira zobenim pahuljicama može pomoći u poticanju metabolizma zbog termogenih svojstava đumbira. Đumbir sadrži spojeve poput gingerola i šogaola koji dokazano povećavaju tjelesnu temperaturu i potiču sagorijevanje masnoća.
"Ovi začini donose puno okusa zobenim pahuljicama i pružaju termogeni učinak koji može povisiti tjelesnu temperaturu i povećati potrošnju kalorija. Također podržavaju probavu i mogu pomoći u razgradnji masti", zaključila je dijetetičarka.