Veliko istraživanje otkrilo da optimizam pomaže ženama doživjeti 90 i više godina

Foto: Shutterstock

OPTIMIZAM ne čini samo ljude sretnijima, već im pomaže da žive dulje, ako je vjerovati stručnjacima s Harvard T.H. Chan School of Public Healtha, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Geriatrics Society. Naime, oni su pronašli korelaciju između životnog vijeka i optimizma kod žena, od kojih su mnoge doživjele čak 90 godina.

Istraživački je tim analizirao podatke od 159 255 sudionika Inicijative za zdravlje žena

Skupina je uključivala žene u dobi od 50 do 79 godina (posebno žene u postmenopauzi). Žene su morale ući u tu dobnu skupinu između 1993. i 1998. godine, a zatim su ih pratili 26 godina.

"Iako na optimizam mogu utjecati društveni strukturni čimbenici kao što su rasa i etnička pripadnost, naše istraživanje sugerira da se dobrobiti optimizma mogu zadržati u različitim skupinama", kaže dr. sc. Hayami Koga u priopćenju za javnost.

“Velik dio dosadašnjeg rada bio je usredotočen na čimbenike koji povećavaju rizike za bolesti i preranu smrt. Naši nalazi sugeriraju da je vrijedno usredotočiti se na pozitivne psihološke čimbenike, poput optimizma, kao moguće nove načine promicanja dugovječnosti i zdravog starenja u različitim skupinama", rekao je Koga.

Preoblikovanje načina razmišljanja u svrhu omogućavanja veće razine pozitivnosti važno je u postizanju vrijednih ciljeva

Kako studija otkriva, čini se da mnogi široko poznati čimbenici koji pridonose dugovječnosti, kao što su prehrana, tjelovježba i druge promjene načina života, nemaju toliku težinu u usporedbi s optimističnim pogledom na svijet. Prema studiji, optimizam je čak četiri puta važniji za dugovječnost od ostalih stvari koje karakteriziraju nečiji izbor stila života.

Čak je preko polovice žena iz promatrane skupine postiglo "iznimnu dugovječnost".

"Skloni smo usredotočiti se na negativne čimbenike rizika koji utječu na naše zdravlje", rekao je Koga. “Ali vrlo je važno razmišljati o pozitivnim resursima poput optimizma koji mogu biti korisni za naše zdravlje”, zaključio je.