Trebamo li se bojati šećera iz voća?

Foto: Instagram

BOJIMO li se s pravom ili je taj strah samo jedan od proizvoda modernog doba?

Pritom mislimo na strah od voća, odnosno šećera iz voća. Mnogi i ne znaju kako fruktoza i glukoza uopće djeluju na organizam.

Prvo da razjasnimo jednu star: dijeta bez voća nije zdrava dijeta, jer izostavljanjem jedne vrste namirnica više ne govorimo o balansiranoj prehrani. A poznato je da je jedino balansirana prehrana zdrava prehrana.

No, ljudi su se počeli panično bojati svih vrsta šećera, pa je voće zapravo bezrazložno prešlo na listu namirnica koje nisu poželjne, iako je istina potpuno drugačija. 

Dokazano je, naime, da ljudi koji svakodnevno jedu jako puno voća imaju u prosjeku manji indeks tjelesne mase čak i od onih koji jedu mnogo povrća te da se ne možemo debljati ako jedemo samo voće. Naravno, svaka neumjesna mjera na redovnoj bazi može uzrokovati određenu štetu.

No kako voće osim ozloglašene fruktoze i glukoze nosi niz odličnih stvari, stvarno ga ne bismo smjeli braniti nikome i nikada. Osim onima kojima narušava zdravlje, poput dijabetičara. 

Voće je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima, neke vrste bogate su i antioksidansima, a neke imaju više ugljikohidrata. Sve u svemu, voće je itekako zdravo i poželjno ga je jesti u poštenim količinama svakog dana.

Najbolje ga je početi jesti od jutra, kad ga organizam zbog niske razine glikogena nakon noći najviše treba.

Ako trenirate, sat vremena prije treninga pojedite voćku kako bi vam fruktoza mogla napuniti skladišta glikogena te pomoći lakše dopremiti glukozu do mišića.

I naravno, konzumirajte ga umjesto deserta, uz obroke ili kao međuobrok. Kad njime zamijenite loše šećere i ugljikohidrate, nestat će i strah od debljanja fruktozom i glukozom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.