Želite ojačati zglobove? Ovo je hrana s najviše kolagena (nije losos)

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Losos je već dugo omiljena riba među ljubiteljima zdravlja, zahvaljujući visokom udjelu omega-3 masnih kiselina i pozitivnom utjecaju na zdravlje srca te smanjenje upala. Međutim, nutricionisti ističu da srdele zapravo imaju čak i više omega-3 masnih kiselina, a uz to pružaju niz dodatnih zdravstvenih prednosti.

Osim što su izvanredan izvor omega-3 masnih kiselina, srdele sadrže i značajnu količinu proteina, vitamina D i vitamina B12. Ovi vitamini ključni su za jačanje kostiju, potporu imunološkom sustavu i održavanje zdrave kože. Srdele su također bogate kalcijem koji doprinosi proizvodnji kolagena, što je važno za zdravlje zglobova i mladolik izgled kože.

Srdela je jeftinija i održivija opcija

Za razliku od lososa, srdele su obično jeftinije i predstavljaju ekološki održiviju opciju što ih čini idealnim izborom za sve koji traže hranjive, a pristupačne namirnice. Osim toga, srdele su vrlo svestrane u kulinarstvu i mogu se prilagoditi različitim jelima i ukusima.

Imajte na umu da limun, peršin i svježa rajčica savršeno nadopunjuju okus srdele. Preporučuje se biranje srdela konzerviranih u maslinovom ulju ili vodi, bez dodataka i konzervansa.

Najbolji načini pripreme srdele

Pečenje na roštilju jedan je od najukusnijih i najzdravijih načina pripreme srdele jer zadržava sočnost i prirodni okus. Dovoljno je očistiti srdele, premazati ih maslinovim uljem, dodati sol i par kapi limuna te ih kratko peći na visokoj temperaturi.

Zbog purina koji mogu potaknuti giht, važno je ne pretjerivati s konzumacijom srdela. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.