Želite smanjiti rizik od raka debelog crijeva? Poznati lijek može pomoći

Foto: Unsplash

Samo dva aspirina tjedno mogu pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva kod odraslih osoba koje žive nezdravim stilom života, otkriva novo istraživanje Mass General Brighama. U studiju je bilo uključeno gotovo 108.000 zdravstvenih radnika. Većina ispitanika imala je 50 godina.

Istraživači su bilježili njihov unos aspirina i dodijelili im ocjenu načina života na temelju indeksa tjelesne mase, konzumacije alkohola, tjelesne aktivnosti, prehrane i sklonosti pušenju.

Redovita upotreba aspirina definirana je kao dvije ili više standardnih tableta (325 miligrama svaka) ili najmanje šest tableta niske doze (81 miligram svaka) tjedno.

Sudionici su praćeni više od tri desetljeća, a istraživači su dokumentirali oko 2500 slučajeva raka debelog crijeva. Utvrdili su da su oni s nezdravijim načinom života - osobito ako su imali prekomjernu tjelesnu težinu ili su bili teški pušači - imali najveću korist od upotrebe aspirina u usporedbi sa svojim zdravijim vršnjacima.

Nezdravi sudionici imali su 3.4% šanse da dobiju rak debelog crijeva ako nisu redovito uzimali aspirin u odnosu na 2.1% šanse kod onih koji jesu. Među najzdravijim sudionicima stope raka debelog crijeva bile su 1.5% u skupini koja je uzimala aspirin i 1.6% u skupini koja nije uzimala aspirin. Nalazi su objavljeni u časopisu JAMA Oncology.

Rak debelog crijeva jedan je od najčešćih karcinoma u svijetu

"Naši rezultati pokazuju da aspirin može proporcionalno smanjiti značajan rizik kod onih s više faktora rizika za kolorektalni rak", rekao je dr. Daniel Sikavi, glavni autor rada i gastroenterolog u Općoj bolnici Massachusetts.

"Nasuprot tome, oni sa zdravijim životnim stilom imaju niži osnovni rizik od kolorektalnog karcinoma, pa je stoga njihova korist od aspirina još uvijek bila očigledna iako manje izražena", dodao je Sikavi.

Rak debelog crijeva jedan je od najčešćih karcinoma u svijetu. Također je to jedna od bolesti povezanih s pretilošću koja je sve prisutnija među mlađim generacijama. Istraživači kažu da aspirin može pomoći imunološkom sustavu da identificira i usmjeri stanice raka, inhibira upalu, faktor rizika za kolorektalni rak, te potiče rast korisnih crijevnih bakterija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.