Znakove četiri bolesti možemo otkriti na usnama

Foto: Shutterstock

NAŠE usne mogu nam slati signale o zdravstvenom stanju tijela, upozorava stomatolog Bernard Hennessy. Kako otkriva za britanski The Sun, znakove čak četiri bolesti možemo otkriti upravo na usnama. Kaže kako naše usne prolaze kroz različite promjene tijekom života, a ponekad mogu ukazivati na određene bolesti.

"Neke od ovih promjena mogu ukazivati ​​na medicinski problem pa ih ni slučajno ne bismo smjeli ignorirati ako ih primijetimo", tvrdi Hennessy.

HIV

U slučaju da se u unutarnjem dijelu naših usana ili na njima pojavi neobjašnjivi čir koji ne nestaje, to bi mogao biti znak HIV-a. HIV (virus humane imunodeficijencije) napada tjelesni imunološki sustav i, u rijetkim slučajevima, može dovesti do AIDS-a. Ne postoji lijek za HIV, ali postoje lijekovi koji osobama s virusom omogućuju dug i zdrav život, pod uvjetom da se rano otkrije.

Upala pluća

Svatko s vremena na vrijeme dobije ispucale usne i obično nema razloga za brigu. Ali u nekim slučajevima, osobito kod djece, ljuštenje usana može biti znak upale pluća. Prema NHS-u, ovo stanje obično počinje groznicom, kašljem, problemima s disanjem i slabim apetitom.

Rak

Ranica na usnama koja ne zacjeljuje može biti znak karcinoma, objašnjava stomatolog. Stope raka usta, uključujući rak usana, udvostručile su se u posljednjih 20 godina, pokazuju podaci Zaklade za oralno zdravlje. U 2021. dijagnosticirana su oko 8864 slučaja, a to je povećanje od 34 posto u usporedbi s prije deset godina.

Rak usana javlja se na koži usana, ali je najčešći na donjoj usni. Prema klinici Mayo, većina karcinoma usana su karcinomi pločastih stanica, koje je prilično lako liječiti. Rak na usnici može biti uzrokovan pretjeranim izlaganjem suncu i pušenjem.

Sindrom iritabilnog crijeva

Ispucale usne, naročito u samom kutu usana, mogu biti povezane sa sindromom iritabilnog crijeva. Stanje kože, poznato kao angularni heilitis, uzrokuje suhe, crvene mrlje u kutovima usta koje mogu popucati. Nekoliko je studija otkrilo da 60 posto ljudi s IBS-om može patiti od oralnih zdravstvenih problema, a jedan od njih je i angularni heilitis.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.