Znanstvenici iz Australije i Finske otkrili koje je piće najbolje za mjehur

Foto: Pixabay

Infekcije mokraćnog sustava mogu utjecati na mjehur i bubrege. Simptomi su jak i čest nagon za mokrenjem, zamućen urin te promjena mirisa urina.

Prema istraživanju znanstvenika iz Australije i Finske, pokazalo se da sok od brusnice može ublažiti neugodne simptome. U njihovu eksperimentu sudjelovalo je više od 3000 žena. Ispitanice su podijeljene u dvije skupine: prva je svakodnevno uzimala sok od brusnice, a druga placebo.

Pokazalo se da sok od brusnice može pomoći kod infekcija mokraćnog sustava, uključujući i kod cistitisa, odnosno upale sluznice mokraćnog mjehura. Štoviše, pijenje soka od brusnice može smanjiti rizik od ponovnog pojavljivanja cistitisa. Napitak je smanjio učestalost infekcija mokraćnog sustava za 54%.

Brusnica pripada skupini bobičastog voća koje uspijeva u hladnijim područjima Sjeverne Amerike i sjevernoj Europi. Raste na pješčanim, suhim i tresetnim terenima gorskih područja, većinom u crnogoričnim šumama. To je nizak zimzeleni grm koji cvate od svibnja do srpnja. Cvijet je bijel ili ružičast, a plod čine crvene kiselkaste bobice trpkog okusa koje se beru u jesen, od kraja kolovoza do listopada.

Imajte na umu da je zaslađeni sok od brusnice bogat šećerom, stoga pijte nezaslađene sorte ako možete podnijeti trpak okus.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.