Znanstvenici otkrili da ekstrakt ove biljke može pomoći kod jakih bolova

Foto: Shutterstock

ŠVICARSKI znanstvenici vodili su studiju koja im je otkrila da bi ekstrakt lista masline mogao pružiti alternativu tradicionalnim lijekovima protiv bolova koji mogu uzrokovati nuspojave nakon dulje uporabe. Bolesnici s teškim bolovima u zglobovima koljena koji su uzimali dodatak prehrani dva puta dnevno tijekom šest mjeseci prijavili su manje bolova u usporedbi s placebo skupinom, piše The Daily Mail.

Spojevi polifenoli

Tanki ravni listovi stabala masline sadrže visoke razine spojeva zvanih polifenoli za koje je poznato da imaju protuupalni učinak. Upala je jedan od najvećih problema kod bolesnika s kroničnim bolovima u zglobovima.

Studije su pokazale da maslinovo ulje može zaštititi srce smanjujući nakupljanje masnih naslaga unutar koronarnih arterija. Masline su također zaslužne za smanjenje rizika od raka dojke, ulceroznog kolitisa, pa čak i depresije.

Studija je objavljena u časopisu Therapeutic Advances in Musculoskeletal Disease, a proučavala je 124 osobe u dobi od 55 i više godina. Vodila ga je Marie-Noëlle Horcajada, švicarska znanstvenica.

Znanstvenici su rekli: "Ovaj dodatak prehrani može poboljšati funkcionalni kapacitet zglobova kod starijih ljudi s jakim bolovima u zglobovima koljena. S obzirom na štetne učinke lijekova protiv bolova, ovaj bi mogao biti koristan kao alternativa tim lijekovima u liječenju boli aktivnih subjekata."

Listovi masline koriste se u prirodnoj medicini još od antičke Grčke, kad su se koristili za jačanje imunološkog sustava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.