Znanstvenici otkrivaju koje je najbolje doba dana za tjelovježbu

Foto: 1223RF

KOJI dio dana odabrati za trening je pitanje oko kojega čak i stručnjaci imaju podijeljeno mišljenje.

Lara Carlson sa Sveučilišta New England kaže kako mnoga istraživanja idu u prilog jutru.

“Postoji istraživanje koje je pokazalo se da jutarnji tipovi osoba imaju niži krvni tlak tijekom dana i bolje spavaju”, izjavila je profesorica Carlson.

“Oni koji vježbaju ujutro se dugoročno bolje pridržavaju redovite tjelovježbe”, kaže Stephen Ball, profesor sa Sveučilišta Missouri.

“Mnogi čekaju da počnu vježbati dok ne uđu u novu rutinu. Smatraju da se moraju dobro naspavati kako bi se ranije probudili odmorni i spremni za vježbanje. Tako samo odugovlače. Počnite vježbati ujutro čak i ako ste niste naspavali. Tako ćete izmoriti tijelo i navečer ranije otići u krevet”, savjetuje Sarah Sellers, čiji treninzi počinju u 4 sata ujutro.

S druge strane, dio istraživanja kaže kako je bolje vježbati poslijepodne. U časopisu Journal Of Sports Science objavljen je rezultat koji kaže da su oni koji vježbaju između 16 i 20 sati pokazali bolju snagu u usporedbi s onima koji su vježbali u neko drugo doba dana.

“Vjerojatnije je da ću donositi zdravije izbore poput toga da pijem vodu i vježbam umjesto da se opuštam pred televizijom uz čašu vina”, kaže Jennifer Indig koja odmah poslije posla vježba, a tek se onda tušira i ima vremena za igru s djecom.

Zbog toga je zaključak vrlo jednostavan, kažu stručnjaci. Najbolje vrijeme za tjelovježbu je kad god imate vremena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.