Znoj može otkriti mnoge tajne o našem zdravlju, kažu istraživači. Evo kako

Foto: Pixabay

NOVA tehnologija mogla bi značajno olakšati praćenje vitalnih zdravstvenih znakova pacijenata. Inženjeri s kalifornijskog sveučilišta u San Diegu razvili su elektronički omot za prste koji prati važne kemijske razine - poput glukoze, vitamina, pa čak i lijekova - koristeći samo ljudski znoj, navodi sveučilište u istraživanju objavljenom početkom rujna u časopisu Nature Electronics.

Nosivi uređaj čvrsto se omotava oko prsta i crpi snagu iz znoja na vrhu prsta, tvrde istraživači.

"Vrhovi prstiju, usprkos svojoj veličini, među su najplodnijim proizvođačima znoja u tijelu, a svaki ima više od 1000 znojnih žlijezda", navodi se u priopćenju za javnost.

Uređaj je konstruiran od elektroničkih komponenti i tiskan na tankom, fleksibilnom i rastezljivom polimernom materijalu. Prilagođava se prstu i "dovoljno je izdržljiv da izdrži opetovano savijanje, rastezanje i kretanje", izjavili su istraživači.

Zdravlje na dohvat ruke - doslovno

Prema istraživačkom timu, u studijskim ispitivanjima obloga za prste pokazala se učinkovitom. Sudionici su nosili uređaj na vršku prsta dok su obavljali dnevne aktivnosti, kao što su rad za stolom, hodanje, jelo i spavanje, kako bi procijenili "učinkovitost senzora i sustava za prikupljanje energije u stvarnom vremenu".

Žlijezde na vrhovima prstiju mogu proizvesti 100 do 1000 puta više znoja nego većina drugih dijelova tijela, čak i tijekom odmora, prema istraživačima.

Istraživači planiraju poboljšati performanse uređaja dodatnim tehnikama prikupljanja energije. To bi moglo uključivati generiranje mehaničke energije iz ljudskog kretanja, kao što su uobičajeni pokreti prstima poput tapkanja ili tipkanja.

Istraživači rade na optimizaciji dizajna strujnog kruga, baterije, senzorskih modula male snage i prijenosa podataka kako bi poboljšali životni vijek, stabilnost i funkcionalnost uređaja što će pomoći u osiguravanju održive ravnoteže između proizvodnje i potrošnje energije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.