Zobena kaša i dalje je u modi: Istražili smo cijene pahuljica i našli super recepte

Foto: Shutterstock

ZOBENA kaša postala je trend prije dosta godina, ali još se uvijek drži jer za razliku od nekih drugih jela koja su u sekundi pokorila društvene mreže, pa im je popularnost na kraju ipak pala (na primjer avokado tost). 

Prednost je zobene kaše to što je jeftina, zasitna, brzo je skuhana, može se reći i zdrava ako je ne natrpate nepotrebnim dodacima i zaslađivačima, ali i to što su namirnice potrebne za nju lake za držati u kuhinji.

Mlijeka u hladnjaku vjerojatno imate gotovo uvijek, bilo da se radi o kravljem ili bilo kojem biljnom, a zobene pahuljice same po sebi  mogu stajati u kuhinjskom ormariću tjednima.

Upravo je to razlog što je i dalje dobar izbor za doručak, ali ima ih još.

1. Može se raditi s mlijekom ili vodom, ali i mješavinom 50:50. Mlijeko može biti životinjskog porijekla, biljno kupovno ili ono koje ste sami napravili doma.

2. Kaša je gotova za 5 do 10 minuta pa je bez problema stignete skuhati prije no što idete na posao.

3. Može se začiniti kako god želite - od klasike s medom i cimetom, preko kakao praha pa do začina za medenjake, kurkume ili sušenog đumbira.

4. Zobena kaša je kao obrok ujutro ok sama po sebi, ali bit će prilično fora ako na vrh stavite malo svježeg voća koje je u sezoni, chia sjemenke, orahe, lješnjake, bademe ili indijske oraščiće.

5. Zasladite je čim god, ali probajte izbjeći običan bijeli šećer. Žličica muscovado šećera dat će joj karamelasti okus, a ako ste više za nešto što neće iskakati onda su to agavin sirup i med livada ili bagrem koji su najčešće blagi. Za malo jači okus meda tu je kestenov.

6. Zobena kaša ima i određene prednosti za organizam, a bitno za istaknuti je kako je pogodna za snižavanje šećera u krvi, pomaže da se osjećate sito i ubrzava metabolizam.

7. Zobene su pahuljice prilično jeftina hrana. Istražili smo kako se kreću cijene po dućanima, a to možete pogledati u idućem odlomku.

Cijene zobenih pahuljica

Obišli smo trgovine i provjerili kakve su cijene zobenih pahuljica.

Crownfield 500 g = 4.49 kn (Lidl)

S Budget 500 g = 4.49 kn (Spar)

Rise&Shine 500 g = 5.99 kn (Konzum)

Brüggen 500 g = 8.79 kn (Konzum)

Nutrigold 750 g = 12 kn (Tvornica zdrave hrane)

Nutrigold 750 g = 12.90 kn (Bipa)

dm Bio, 1 kg = 19.90 kn (dm)

Alnatura 500 g = 11.90 kn (Müller)

Dennree 500 g = 13 kn (Garden)

bio&bio 500 g = 13.90 kn (bio&bio)

Garden 500 g = 14.80 kn (Garden)

Recepti

Ako trebate osnovne recepte za običnu i čokoladnu zobenu kašu, možete ih naći u nastavku.

Jednostavna zobena kaša

Čokoladna zobena kaša

Ako isprobate ove recepte, svakako fotkajte i objavite u našoj Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, a u anketi nam recite koliko zapravo volite zobenu kašu.

Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan.

Index Recepti
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.