Žvakanjem celera potrošit ćete više kalorija nego što ih on sadrži te riješiti se celulita!

Foto: 123rf

CELER je zeljasta biljka, s mesnatim vretenastim korijenom te stabljikom, koja se u 17. stoljeću pojavila u europskim močvarnim pojasevima. 
 
Sjemenke celera su smeđe boje te posjeduju snažan aromatičan i pomalo gorkast okus.

Kroz povijest celer se koristio i kao, između ostaloga, ukras za grobove, dok se danas celer uzgaja u svrhu da posluži kao začin i prirodan lijek.   



Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g 

Energetska vrijednost  14 kcal
Masti 0,17 g
Ugljikohidrati 2,97 g
Vlakna 1,60 g
Proteini 0,69 g
 
Između ostaloga, celer sadrži 449 μg vitamina A, 29,30 μg vitamina K, 260 mg kalija, 40 mg kalcija te 24 mg fosfora. 

Važnost i blagodati celera 

Važnost celera proizlazi iz njegovih brojnih ljekovitih svojstava.

S ciljem očuvanja te pospješenja zdravstvenog stana organizma celer je najadekvatnije konzumirati u obliku svježe cijeđenog soka sirovog korijena, listova te stabljike celera. 
 
Celer snižava krvni tlak te kod dijabetičara može pomoći u smanjivanju razine šećera u krvi.

Zbog njegovog djelovanja na krvotok celer se preporučuje osobama koje imaju problem s nakupljanjem suvišnih kilograma te osobama koje "vode bitku" s celulitom.

Nadalje, sok od celera regulira i menstrualni ciklus.

Celer se upotrebljava i u svrhu liječenja kožnih bolesti.

Iz razloga što je celer i prirodni diuretik njegova se konzumacija preporučuje i ljudima koji imaju kamence u bubrezima.

Celer se koristi i u liječenju astme te bolesti grla radi protuupalnog djelovanja koje ga također obilježava.

Na posljetku, osim što pomaže kod problema probavnog sustava, celer uklanja i neugodan zadah. 

Tri jednostavna načina konzumacije korijena celera 

Salata od celera
 
Naribajte svježi korijen celera te jabuku u jednakom omjerima, nakon čega salatu prelijte sokom od limuna.
 
Celer s jajima

- U vrućoj vodi skuhajte korijen celera narezan na ploške u trajanju oko 15 min,
 
- Procijedite i osušite ploške kuhanog celera,
 
- U tavi ispecite ploške celera oko 2 min sa svake strane, nakon čega u tavu dodajte razmućena jaja.
 
Sirovi korijen celera

Grickajte cjeloviti korijen celera. Žvakanjem ćete potrošiti više kalorije nego što ih celer sadrži. 
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.