Adventski kalendar recepata: Božićni panj priprema se u Francuskoj, znamo i kako

Foto: Shutterstock

OSMI je dan našeg adventskog kalendara s receptima, u kojemu vam od 1. do 25. prosinca svaki dan pišemo o nekom jelu tipičnom za ovo doba godine. Danas je na redu božićni panj, popularna rolada napravljena od biskvita i najčešće čokolade, a pravi se diljem Europe, ali i šire.

Božićni panj ili bûche de Noël tradicionalni je božićni kolač koji se često pravi za Božić, posebno u Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu i Švicarskoj. Različite se varijante ovog kolača također poslužuju u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Skandinaviji, ali i u Portugalu i Španjolskoj.

Nastao u 19. stoljeću u Francuskoj

Ovaj se kolač prvi put pojavio u 19. stoljeću u Francuskoj prije nego što se proširio u druge zemlje, a izgledom podsjeća na drveni panj. Kolač je nastao zahvaljujući jednom pariškom slastičaru koji je bio inspiriran keltskim ritualom spaljivanja cjepanice u vatri na Badnjak.

Tradicionalno se radi od genoisea, laganog biskvita nazvanog po gradu Genovi u Italiji. Ovaj je biskvit poznat po svojoj nježnoj teksturi nalik pjeni, a pravi se od jaja, šećera, brašna i maslaca. Najčešća je kombinacija žutog biskvita i čokoladne kreme od maslaca, iako postoje mnoge varijacije koje uključuju čokoladni biskvit, ganache i glazure s okusom espressa ili likera.

Panjevi se često serviraju tako da izgledom podsjećaju na odsječenu granu, a tekstura koja izgleda poput kore od drveta dobiva se provlačenjem vilice kroz glazuru i posipanjem šećera u prahu koji podsjeća na snijeg. Ostali ukrasi za tortu mogu uključivati stvarne grane drveća, svježe bobice i gljive napravljene od meringue ili marcipana.

Već smo pisali kako možete napraviti vlastiti božićni panj bez puno muke, što možete pročitati ovdje, a u nastavku možete pronaći i nekoliko recepata. Naravno, roladu uvijek možete napraviti po svom i dodati sastojke koje najviše volite, a zatim ju ukrasiti kao cjepanicu. Što god odlučili, nećete pogriješiti!

Čokoladni panj

Schwarzwald bûche de Noël

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.