Adventski kalendar recepata: Neodoljivo tijesto s cimetom - trdelnik ili chimney cake

Foto: Shutterstock

DEVETI je dan našeg adventskog kalendara s receptima, u kojemu vam od 1. do 25. prosinca svaki dan pišemo o nekom jelu tipičnom za ovo doba godine. Danas je na red stigao trdelnik, omiljeni praški street food, koji se često jede u doba adventa, no zapravo uopće nema veze s Pragom.

Trdelnik ili kürtőskalács je slastica specifična za Mađare iz Transilvanije, a danas je ovo pecivo popularno i u Mađarskoj i u Rumunjskoj, ali i šire. Iako je ovo ranije bila blagdanska poslastica, danas se konzumira svakodnevno na ovom području, no nekako je najpopularnije upravo u ovo doba godine. 

Trdelnik, chimney cake ili kürtőskalács

Kürtőskalács je ime dobio po mađarskoj riječi kürtő, što znači dimnjak, a i na engleskom se zove chimney cake, jer izgledom podsjeća na dimnjak. Pravi se od slatkog dizanog tijesta koje se omota oko ražnja u obliku stošca (trdlo) i uvalja u granulirani šećer. 

Zatim se peče i podlijeva se otopljenim maslacem dok mu površina ne poprimi zlatnosmeđu boju. Tijekom procesa pečenja šećer zalijepljen na kürtőskalács karamelizira se i stvara hrskavu koricu, a kolač se zatim može posuti sastojcima kao što su mljeveni orasi ili cimet u prahu.

Prvi poznati recept za kürtőskalács potječe iz Transilvanije, a pronađen je u kuharici iz 1784. godine. Gotovo 100 godina kasnije prvi je put spomenuta karamelizirana šećerna glazura. Recept za kürtőskalács kakav poznajemo danas razvio se tek u prvoj polovici 20. stoljeća.

Recept za domaći trdelnik

Ovo ukusno pecivo možete napraviti i kod kuće, a za njegovu izradu poslužit će kupovni kalupi za šaumrole oko kojih možete namotati tijesto, a možete uzeti i drveni valjak za tijesto i omotati ga aluminijskom folijom. 

Za tijesto će vam biti potrebno 300 g brašna, 30 g maslaca, 120 ml mlijeka, 1 žlica kvasca, 1 vanilin šećer, 1 cijelo jaje i 1 žumanjak, 3 žlice šećera i malo soli. Brašno ćete, s malo mlakog mlijeka, žlicom šećera i kvascem pomiješati, a zatim ćete dodati ostatak šećera, vanilin šećer, jaja, sol i maslac. Sve umijesite, dodajte ostatak mlijeka i pustite da odmori.

Tijesto zatim razvaljajte na pobrašnjenoj površini pa ga izrežite na trakice koje ćete omotati oko valjka. Valjak prije toga premažite maslacem, a zatim i tijesto dobro premažite maslacem i uvaljajte ga u šećer i cimet. Valjak stavite preko posude za pečenje i pecite 30 minuta na 180 stupnjeva, povremeno okrećući.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.