Istarski chef pokazao nam je kako napraviti prave fuže, vrlo je jednostavno

Foto: FB/Visit Kanfanar

KRAJ RUJNA u istarskom je mjestu Kanfanar rezerviran za tradicionalnu manifestaciju koja se vraća nakon nekoliko godina pauze - Fužijadu. Događaj je to posvećen popularnoj istarskoj tjestenini, fužima, a održava se u subotu, 21. rujna na kanfanarskoj Placi, s početkom u 17 sati.

Ako vam je oduvijek bila želja naučiti kako se rade pravi istarski fuži, ovdje će se održati i prezentacija izrade fuži, a cijela kanfanarska Placa zamirisat će po omiljenoj tradicionalnoj tjestenini fužima te će svi ljubitelji ove najpoznatije istarske tjestenine moći birati između zanimljivih umaka i kombinacija.

Kako napraviti fuže?

Fuži su najpoznatija istarska tjestenina koja se priprema tako što se tijesto tanko izvalja i izreže na rezance, koji se zatim prerežu u oblik romba ili kvadrata, a dva kraja svakoga romba zatim se ovijaju jedan oko drugog i u sredini se pritisnu. Šupljine fuža tako odlično mogu primiti svaki umak, a u Istri su najpoznatiji u kombinaciji s tartufima.

A ako vam Istra nije usput, fuže možete napraviti i kod kuće, a za savjet i recept smo pitali poznatog mladog istarskog chefa Antonija Brajkovića. S njim smo razgovarali već u nekoliko navrata (ovdje je intervju) i dao nam je odlične savjete za pripremu raznih jela, a sada nas je naučio i kako pripremiti fuže.

Za pripremu poznate istarske tjestenine će vam biti potrebno: 

  • 250 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 20 ml maslinovog ulja.

Na radnu površinu prvo prosijte brašno, dodajte mu jaja i maslinovo ulje, pa jaja razmutite vilicom, a zatim tijesto zamijesite rukama. Dobro umijesite i formirajte u kuglu, koju ćete zatim zamotati u plastičnu foliju i staviti u hladnjak na sat vremena.

Nakon sat vremena kuglu prerežite na dva dijela, dodajte malo brašna, i svaku polovicu razvaljajte i provucite kroz mašinu za tjesteninu. Tijesto preklopite deset puta i isto toliko puta ga provucite kroz mašinu. Nakon toga ponovno razvucite tijesto kroz mašinu i postepeno smanjujte debljinu kako razvlačite tijesto, kao što je Antonio pokazao na videu.

Dodajte malo brašna, tijesto razvucite do debljine od jednog milimetra i narežite ga na manje kvadratiće. Sada formirajte fuže, a najlakši način će vam biti uz pomoć štapića za ražnjiće. Štapić stavite pred kraj kvadratića i vrh kvadratića savijte preko štapića, a zatim lagano rolajte do kraja i pritisnite kako bi tjestenina zadržala svoj oblik.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.