Ako ste ovih dana u Istri, evo gdje probati fini istarski pršut i istarska vina

Foto: FB/Općina Tinjan

LJETO u Istri prepuno je raznih događanja i manifestacija - o nekima smo vam već pisali ovdje, a sada je red došao na dvije manifestacije u kojima će posebno uživati ljubitelji istarskih vina i istarskog pršuta. Ako ste ovih dana u Istri, točnije u Tinjanu i Puli, evo ideje što nakon kupanja.

Ljetni festival istarskog pršuta (12. i 13. srpnja)

U istarskom gradiću Tinjanu se u petak i subotu, 12. i 13. srpnja, održava Ljetni festival istarskog pršuta. Istarski pršut jedna je od najpoznatijih istarskih gastronomskih delicija, a suši se na buri bez kože, uz dodatak vrlo malo začina. Na ovom će festivalu posjetitelji moći kušati proizvode različitih istarskih pršutarni, ali i uživati u istarskim vinima.

Od istarskih proizvođača pršuta, ove će se godine predstaviti pršutane Antolović, Buršić, Dujmović, Milohanić i Tomaso, te OPG Franjul, a u goste stiže i poznati proizvođač dalmatinskog pršuta Perajica. Obrt Peršić sa Stancije Šantamarija ponudit će svoj sir, a vinar Mario Banko će se predstaviti sa svojim vinima.

Ulaz na Ljetni festival istarskog pršuta za sve je posjetitelje besplatan, manifestacija započinje u petak u 18 sati, a na štandovima će se, osim pršuta, vina i koktela, nuditi i fritule, palačinke, pa čak i pizza, ali i razni proizvodi lokalnih OPG-ova.

Vinski grad (11. srpnja - 4. kolovoza)

Dan prije Festivala istarskog pršuta u Puli kreće i omiljeni vinski festival Vinski grad, a trajat će od 11. srpnja do 4. kolovoza. Mjesto radnje je Titov park, a posjetitelji će svakog dana od 19:30 do 1 sat iza ponoći moći kušati većinom istarska, ali i druga hrvatska i inozemna vina uz samu rivu u Puli.

Istarske vinarije koje sudjeluju na ovoj manifestaciji su Benvenuti, Cattunar, Damijanić, Deklić, Fakin, Franc Arman, Matić, Medea, Marčeta, Pilato, Destileria Rossi i Vina Rossi te IQ- Istrian Qaulity (Capo, Damjanić, Geržinić, Kozlović, Matošević, Tomaz, Terzolo, Zigante...), a tu su i hrvatske vinarije Markota, Štampar i Kutjevo, kao i talijanski proizvođač prosecca Astoria, francuski Lillet, Sedlak i Kotolenko iz Slovenije te Tikveš iz Makedonije.

Oni koji posjete Vinski grad će na ulazu morati unajmiti čašu za 5 eura, a vino se može konzumirati na čašu ili butelju. Osim vina, u ponudi će biti i kokteli i pivo, a od hrane, tu će biti i street food kreacije restorana Burin te Poli Dog i selekcija President sireva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.