Ako vam je ostalo starog kruha, ne bacajte ga. Iskoristite ga za ovaj fini prilog

Foto: Kristina Protulipac

VEĆ SMO naučili da hranu nije dobro bacati, pa u duhu zero waste pokreta i smanjenja otpada u kuhinji, isto učinite i sa starim kruhom. Iako vam se taj suhi, stari kruh čini kao da od njega ne možete napraviti apsolutno ništa, to baš i nije tako.

Stari kruh možete iskoristiti na brdo načina, a jedan je taj da od njega napravite fini prilog koji će ići uz baš svaki saft, gulaš i ostala jela na žlicu - knedle od kruha. Ove su knedle stari austrougarski specijalitet, i dalje su popularne u Njemačkoj, Austriji i Češkoj, a udomaćile su se i kod nas.

Recept za knedle od kruha

I mi smo pomalo zaboravili na njih, no podsjetila nas je naša čitateljica Kristina Protulipac, koja je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila recept za svoje knedle od kruha, koje je poslužila uz meso u umaku. Za ove knedle bit će vam potrebni sljedeći sastojci:

  • štruca kruha
  • mlijeko
  • jaja
  • peršin
  • sol
  • papar
  • luk

Štrucu kruha koji je star barem dva dana narežite na kockice, a kockice kruha zatim zalijte vrućim mlijekom. Mlijeko ulijevajte malo-pomalo, a kruh pritom dobro usitnite. Zatim dodajte jaja, peršin, sol i papar po želji, a na kraju i jedan luk koji ste prethodno izdinstali.

Ako je smjesa premekana, piše naša čitateljica, u nju dodajte malo krušnih mrvica, a ruke zatim namastite uljem i oblikujte knedle. Knedle mogu biti veće ili manje, kako god preferirate, a nakon što ih oblikujete, kuhajte ih u kipućoj vodi, koju ste prethodno posolili, otprilike 10 minuta. Cijeli recept s točnim mjerama pronađite OVDJE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.