BBC Food: Kako složiti savršen sendvič

Foto: Shutterstock

KADA VAS uhvati glad u popodnevnim satima, zateknete li se često kako buljite u hladnjak, umorni od ideje još jednog sendviča sa šunkom i sirom? 

BBC Food nedavno je objavio članak o umijeću pripreme sendviča. U članku se razmatraju različite tehnike i savjeti za stvaranje idealnog sendviča, od odabira pravog kruha do kombiniranja nadjeva. Stručnjaci iz sendvičarnica diljem Velike Britanije podijelili su svoje tajne kako biste mogli uživati u sendvičima, bilo da ih jedete kod kuće ili ih nosite na posao.

Ne zadovoljavajte se običnim sendvičima. Evo kako pripremiti sendvič koji zaslužujete, prema stručnjacima.

Ne štedite na umacima

Tim iz sendvičarnice Sandwich Sandwich iz Bristola naglašava da je ključ dobrog sendviča u pravilnom odabiru i slojevitom rasporedu sastojaka. Posebno ističu važnost umaka kao osnovnog sloja koji povezuje sve sastojke i daje sendviču sočnost.

Bilo da je riječ o majonezi, kečapu, chutneyu ili nekom drugom umaku, pravilno doziranje i raspored umaka može učiniti razliku. U sendvič je moguće dodati različite sastojke, ali je bitno paziti da se ne pretrpa kako bi zadržao svoju strukturu i okus.

Savjeti za očuvanje svježine i okusa

Lorraine Duthie, vlasnica sendvičarnice Lettuce Eat Healthy iz Aberdeenshirea, podijelila je nekoliko korisnih savjeta kako bi vaš sendvič ostao hrskav i ukusan.

Ona preporučuje da kriške rajčice i krastavca posolite te ih ostavite na papirnatom ručniku nekoliko minuta. Ovaj postupak pomaže u uklanjanju viška vlage, čime se pojačava okus sastojaka. Ako u sendvič dodajete zelenu salatu, bitno je da je prethodno dobro operete i osušite kako kruh ne bi postao vlažan i gnjecav.

Važnost kvalitetnog kruha

Stephen Hallam, direktor sendvičarnice Dickinson & Morris iz Melton Mowbraya, ističe kako je kruh temelj svakog sendviča. Prema njegovim riječima, kvaliteta kruha je od presudne važnosti, pa je preporuka uvijek odabrati svježe pečeni kruh visoke kvalitete.

Raznolikost sastojaka

Sally White iz sendvičarnice Salcooks iz Birminghama naglašava da sendvič ne mora biti ograničen samo na meso ili sir. Ključ je u kombinaciji različitih tekstura i okusa.

Ona preporučuje dodavanje sočnih sastojaka poput humusa ili češnjaka, ali i hrskavih dodataka poput tostiranih orašastih plodova ili kiselih krastavaca kako bi sendvič bio bogat i uravnotežen.

Eksperimentiranje je ključ

Matt Saunders, menadžer sendvičarnice Wally’s Deli iz Cardiffa, za BBC Food je istaknuo koliko je važno eksperimentirati s različitim sastojcima prilikom izrade sendviča.

Naglasio je da je kreacija sendviča proces u kojem se isprobavaju različite kombinacije kako bi se pronašle najbolje arome.

Tajna savršenog francuskog sendviča

Dominique Ansel, glavni kuhar pekarnice Dominique Ansel, smatra da je croque monsieur vrhunac sendviča. Ovaj klasični francuski sendvič s pršutom i sirom ima poseban postupak pripreme - namakanje kruha u slanoj smjesi prije pečenja. Ovaj korak daje sendviču neodoljivu sočnost.

Planiranje za sendvič bez greške

Bin Li, vlasnik sendvičarnice Murger Han iz Londona, ističe važnost pažljivog planiranja i kombiniranja sastojaka. Naglasio je kako je ključno postići savršenu ravnotežu između teksture, vlage i okusa kako bi sendvič bio nezaboravan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.