Bili smo u Zelini na odojku za koji neki tvrde da je najbolji koji su jeli u životu

Foto: Index

DOBAR ODOJAK jedno je od najvećih veselja u životu. Slasno, masnjikavo, sočno meso i krckava kožica koja je slatka kao da su je anđeli mazili ne nalaze se često. Zato nam nije bilo teško potegnuti do Zeline, točnije do bistroa, odnosno kleti Europa na adresi Zagrebačka ulica 139. Čuli smo kako im je odojak savršen, a neki se kunu da bolji u životu nisu jeli.

Google kaže 4.6

Ocjena na Googleu im je 4.6, a sveukupno ondje u trenutku pisanja ovog teksta stoji 1411 recenzija, od kojih mnoge u prilog idu upravo odojku. Inače, lokal je uredan, uređen klasično, jasno je kako se obnavlja i nije zapušten. Terasa je jako prostrana i prozračna, a razmak između stolova je i više no pošten.

"Vjerojatno najbolji odojak koji sam ikada jeo. Ne mogu ga dovoljno preporučiti", napisao je Damir, a njegovo mišljenje dijeli i Branimir: "Ovdje sam jeo i odojak i janjetinu i bilo je odlično! Najbolji odojak koji sam ikad jeo."

"Rekli su mi da odem tamo i probam odojak. Dvoumio sam se, ali bio je to zaista jedan od najboljih odojaka koje sam ikad jeo. Nije samo odojak bio izvrstan, nego i grah salata, mladi luk i zelena salata. Čak i glazba. Obično me u ovakvim restoranima maltretiraju s takozvanim hrvatskim poskočicama ili hrvatskim polunarodnjacima. Tamo to nije bio slučaj. Sve je bilo jednostavno super. Upravo savršeno. Doći ću opet tamo sigurno", oduševljen je Marko.

Što kaže Index Food?

Za početak, odojak je jako lijepo prezentiran. Vrlo jednostavno, no jako uredno i lijepo narezan, svi su komadi jednake veličine. Na tanjuru smo dobili od svakog dijela pomalo, sve je bilo posloženo kako treba - šunkica unutra, sve ovo s hrskavom kožicom s vanjske strane. Po kostima je jasno da je mlad.

Kako smo već napisali, kožica (koju uvijek prvu napadamo) je bila na većini komada hrskava, tek na par komada ne. Odojak je bio hladan, možda bismo mogli reći i trunku mlak. Onaj tko ga soli ima odličnu mjeru i savršeno je slan, ne treba mu ni manje ni više.

Meso je bilo sočno, jednako pečeno i izvana i oko kosti, bez imalo krvavih žlundri kakvih smo se do sada dosta nagledali. Tako da, sve u svemu, gotovo bismo se složili sa zadovoljnim gostima-recenzentima koji ovaj odojak kite titulom "najboljeg u životu".

Nama je gotovo savršen, a vrlo bi vjerojatno ostavio još bolji dojam da je bio vruć. Znamo, nekome je odojak najbolji hladan, ali nema do toga kad je topao, što zbog slasnije kožice, što zbog onih masnih djelića koji se još nisu počeli stvrdnjavati. Uz odojak volimo malo potpuno običnih dodataka - bijeli kruh i luk su nam uvijek dovoljni.

Mladog luka u Europi bilo je dosta, a kruh je domaći, svjež (nigdje posušen) i vrlo ukusan i blag. Bili smo malo divlji pa smo naručili i grah-salatu koju smo pojeli u tren oka jer je bila odlična. Vidi se da grah kuhaju sami (onaj iz konzerve ne priznajemo u grah-salati), bio je začinjen bučinim uljem i mrvu jušan.

Cijena

Ono što nas je još ugodno iznenadilo su cijene jer smo očekivali da će račun biti ipak nešto veći. Kilogram odojka ovdje košta 25 eura, a nerijetko se dogodilo da smo u zabitima i puno lošije odojke plaćali više. Definitivno se planiramo vratiti na odojak u klet Europu, svidjelo nam se sve - od hrane i cijena do atmosfere.