Butković za siromašne: "Pizzerija koja naplaćuje rezanje?" Ne, nego sjajna pizzerija

Foto: Index

PRIČU o Toccareu, pizzeriji u Vukomercu, istočnoj periferiji Zagreba, nismo htjeli nasloviti ni početi ovako, ali na to nas tjera ono što je postalo goruće pitanje. Naime, zadnja dva dana nevjerojatno je čitana, komentirana i intrigantna tema to što se Toccare pročuo te, štoviše, postao "zloglasan" kao "pizzerija koja naplaćuje rezanje pizze".

Posjetiteljica ove pizzerije javila se s računom na kojem je ta usluga navedena i naplaćena pet kuna. Rezanje dvije pizze koštalo ju je, dakle, 10 kuna. Objasnila je da je konobara zamolila da joj izreže pizze, na što ju je on upozorio da se to dodatno naplaćuje. Na to je pristala i platila, ali se svejedno kasnije javno žalila. To je izazvalo reakciju prozvane pizzerije i tako dalje i tako dalje...

Kvalitetan i pošten objekt kao što je Toccare nije zaslužio ovakvu aferu i etiketu

Na ovom mjestu ćemo zastati i podsjetiti na naš manifest. Butković za siromašne grozi se snobizma, malograđanštine, preseravanja, bezumne skupoće te bezobrazno malih porcija i normativa koji vladaju na velikom dijelu hrvatske restoranske scene. Posebno se grozi gastro novinara i još posebnije gostiju, potrošača i posjetitelja restorana koji navedene devijacije potiču i opravdavaju, misleći da su cool i upućeni samo ako radosno dopuštaju da budu opljačkani za divovske iznose koje daju za pigmejske porcije.

Ova rubrika i nastala je kao odgovor i antipod svim tim pjenicama, posteljicama i drkicama, a brojni pratitelji naših skromnih avantura odavno su shvatili da nas na takvim mjestima neće vidjeti niti ćemo o njima pisati. Jednostavno, o ovcama koje se rado daju šišati i mjestima na kojima te ovce deru trebaju pisati oni educirani o stoci sitnog zuba.

Mi pišemo za normalne ljude i o ugostiteljskim objektima za njih. Naravno, ne odnose se svi oni prema posjetiteljima humano ni pošteno. Toccare, međutim, spada u mjesta na kojima se osjećate jako ugodno. Takvi su mu ambijent, ponuda i kvaliteta hrane i pića te odnos prema gostima. Tamo vas neće prevariti, pa sve da rezanje pizze naplaćuju i 50 kuna. 

Treba je istaknuti kao suprotnost i pozitivnu iznimku na sceni finih, ali preskupih preserans pizzerija

U situaciji kada je Toccare sušta suprotnost ostalim finim pizzerijama koje prodaju dobre, ali preskupe (napolitanske) pizze, treba ga istaknuti kao pozitivnu iznimku, a ne ovako kao što se sada radi. Smatramo da je apsurdno nepošteno i bezobrazno površno tako fer objekt s kvalitetnom uslugom i jako dobrim pizzama normalnih cijena svoditi na "pizzeriju koja naplaćuje rezanje pizze", a posebno je žalosno što je se već tako zove.

Da, nismo to izmislili ili promovirali mi, neopravdano ružan glas o simpatičnom, ugodnom objektu u kojem se jako dobro jede za normalne novce se već proširio. Zato nesretnom koincidencijom naše posjete Toccareu s izbijanjem afere o pizzeriji koja naplaćuje rezanje pizze recenzija, nažalost, ima ovakav uvod.

Odrasli ste i treba vam rezati pizzu? Za našim stolom to je u Toccareu dva puta samo uradilo dijete od sedam godina

Spomenuti gosti su, dakle, tražili da im osoblje razreže pizzu, što je pokrenulo aferu. Pretpostavljamo da je razlog za to što Toccare služi napolitanske pizze koje od debljeg, napuhanog ruba idu do papirnato tanke sredine. Sve je puno sastojaka, nadjeva i tekućine, što neminovno vodi do razlijevanja, a ako je tijesto pretanko, i puknuća pizze.

Usprkos svemu navedenom, u posljednje vrijeme, prilikom naša dva posjeta Toccareu, prvom privatnom, a drugom poslovnom, tamošnju Margeritu je bez problema samo razrezalo sedmogodišnje dijete prosječnih motoričkih sposobnosti. Nejasno je, dakle, zašto onda to ne može napraviti i odrasla osoba, nego traži da joj to uradi osoblje.

Shvaćamo da odluka o naplati rezanja pizze mnogima djeluje odbojno, ali dopustite da postoje i oni koji isto misle o odraslim ljudima koji traže da im netko drugi reže pizzu. 

U kojoj još finoj pizzeriji možete napolitanske pizze dobiti za 45 i 49 kuna?

Nažalost, previše vremena i teksta potrošili smo na triviju koja je dobila nevjerojatno puno pažnje, pa se tek sada prebacujemo na ono što je jedino bitno. Toccare, dakle, u ugodnom ambijentu radi jako dobre napolitanske pizze te ih, što je za objekte koji ispunjavaju dva navedena kriterija postalo nemoguće, prodaje po jako pristojnim, normalnim cijenama.

One su u neutaživom divljanju ugostitelja postale nenormalne, ali u Toccareu ćete, vjerovali ili ne, Margeritu s "ekstra finim Polpa rajčicama, mozzarellom fior di latte, bosiljkom i maslinovim uljem" platiti normalnih, pristojnih i opravdanih 45 kuna. Onaj tko kaže da ova pizza vrijedi više i toliko je naplaćuje naprosto je pohlepni lažov.

Tijesto ove temeljne vrste pizze u Toccareu je mekano, fino ispečeno, prepoznatljivo napuhnutih rubova leopardovog uzorka. Napolitanska pizza zbog debljine, bolje reći tankoće, iziskuje manje tijesta od obične pizze pa je od nje dosta tanja i samim tim prilično manje zasitna.

Potpisniku teksta, koji je u Toccare došao gladan, za namirenje su trebale dvije napolitane, a druga mu je bila Funghi, koja košta 49 kuna. Sve navedeno za Margeritu vrijedi i za ovu pizzu uz, naravno, dodatak gljiva koje su bile svježe, mirisne i ukusne. Rezimirajmo što se tiče ovog gosta: najeo se od dvije fine napolitane za ukupno 94 kune. U kojoj drugoj uglednoj zagrebačkoj pizzeriji možete tako nešto?

Odabrali smo i jednu od 20 talijanskih regija predstavljenih pizzama

Spomenuti dvojac je iz dijela jelovnika u kojem je desetak klasičnih pizza, koje su jeftinije od ostatka ponude u kojoj su dva dijela: jedan s 10 pizza nazvanih po hrvatskim te drugi s 20 pizza nazvanih po talijanskim regijama.

Odabrali smo Piemonte (82 kune) čiji su sastojci umak od rajčice, mozzarella, paprika, bresaola (goveđi pršut), Grana Padano sir, sjeckani lješnjak i rukola. Bogata je pršutom, a zanimljiva je kombinacija goveđe buđole i lješnjaka. U ustima ostaje okus lješnjaka u kombinaciji s onim sušenog mesa, koji okus rajčice osvježi, a mliječne mozzarelle razblaži.

Rezimirajmo, Toccare radi kvalitetne napolitanske pizze, ali, za razliku od većine takvih mjesta u gradu, to čini bez pompe u pogledu cijene i posluge. Jako je široke ruke sa sastojcima i nadjevima. U nekom drugom objektu ovakva pizza prešla bi kategoriju 100 kuna i zato je ne bismo ni pogledali.

Veliki točeni craft i deserti zaokružili su odličan dojam

Ovdje smo pak sve tri spomenute pojeli te ih zalili sjajnim velikim točenim pale ale Zmajskim pivom (30 kuna). Za kraj smo se počastili lava kolačem od čokolade sa sladoledom (37 kuna) i tortom od limuna (26 kuna) i oba deserta bila su odlična, ali ocjenu manje dobivaju zbog preslatkih sokova kojima su natopljeni.

OCJENE

Koliko platiš: S obzirom na bezobrazno visoke cijene u ostalim finim pizzerijama, jeftino 
Koliko se najedeš: S dvije povoljne i jako dobre napolitane ovdje itekako se najedeš 
Ukupni dojam: Najbolja vrijednost za novac u boljim zagrebačkim pizzerijama. Toccare je ono čega više nema - sjajne pizze normalnih cijena 

POJEDINAČNO

Pizza Margerita 
Pizza funghi 
Pizza Piemonte 
Veliko točeno Zmajsko pale ale pivo 
Lava kolač sa sladoledom 
Torta od limuna 
Cijene 
Čistoća 
Ljubaznost