Cheesecake su jeli još stari Grci, a Europljani su ga dotjerali u pravu tortu

Foto: Shutterstock

PRIJE više od tisuću godina, u petom stoljeću prije nove ere, stari Grci na otoku Samosu napravili su najstariji poznati kolač od sira. Njihov kolač od sira napravljen je od svježeg sira koji je glatko umućen s brašnom i medom. Mješavina je zatim ispečena na zemljanoj tavici.

U to vrijeme kolač od sira smatran je izvrsnim izvorom energije, a postoje dokazi koji pokazuju da se posluživao sportašima tijekom prvih Olimpijskih igara 776. prije nove ere. No, kolač od sira bio je popularan i kao svadbeni desert.

Kasnije je dobio formu kolača

Tijekom kasnog srednjeg vijeka u Europi torta od sira transformirana je tako da uključuje bazu od tijesta (koja nam je danas poznata kao podloga od mljevenog keksa i rastopljenog maslaca) sa sirom gore, u obliku kolača. Prva engleska kuharica, napisana 1390. godine uključivala je više varijacija recepta za tortu od sira koja je uključivala jaja i različite okuse.

Sljedećih pet stoljeća gotovo svaka engleska kuharica sadržavala je barem jedan recept za tortu od sira, označavajući ljubav koju Englezi gaje prema ovom ukusnom desertu koji se u njihovim kućanstvima rado peče.

Budući da su Englezi toliko voljeli kolač od sira, ne čudi što je delicija dospjela i do američkih kolonija. U 1730-ima Philadelphia je postala dom taverne Cheesecake House. Cijenjena i darovana kuharica Marthe Washington sadrži tri različita recepta za kolač od sira, od kojih je jedan kolač od sira bez kore - nešto kao popularni baskijski.

Njeni su recepti također bili začinjeni ružinom vodicom i drugim, pomalo orijentalnim začinima. U 19. stoljeću recepti za kolače od sira počeli su sadržavati suptilnije sastojke poput limuna i vanilije.

U 1930-ima osnova amerikaniziranog kolača od sira dramatično se promijenila. Tradicionalna skuta postupno je zamijenjena krem ​​sirom, stvarajući kremastiju i bogatiju slasticu. Kako su se recepti za kolače od sira mijenjali, rođen je New York cheesecake.

Jedan od najpoznatijih

Jedna je to od najpoznatijih varijanti kolača od sira - pečena, prepoznatljivog i glatkog okusa koji dolazi od dodatnih žumanjaka (danas najčešće cijelih jaja) u kremi od sira. Do 1900-ih Njujorčani su postali opsjednuti ovim desertom i gotovo svaka slastičarnica nudila je neku varijaciju kolača od sira na svom jelovniku.

Da ne duljimo, idemo sada na naše provjerene recepte s Index Recepata. Odaberite koji vam se najviše sviđa i krenite s pripremom. Rezultat će biti odličan, vjerujte.

Cheesecake s jagodama koji se ne peče

Cheesecake s kokosom bez pečenja

Cheesecake koji uspije svima

Najjednostavniji cheesecake

Njemački cheesecake

Cheesecake od limuna

Cheesecake s jagodama

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.