Chef nam je otkrio sve tajne pripreme lignji, ispast će vam bolje nego u restoranu

Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

Lignje su mnogima omiljeno jelo. U restoranima ih svi rado jedemo, najčešće pržene ili sa žara. No cijene u restoranima divljaju, pa smo odlučili saznati kako ih pripremiti kod kuće još bolje. Kontaktirali smo Antonija Brajkovića, istarskog chefa s kojim smo već ranije razgovarali, a ovaj put nam je pokazao kako se čiste lignje te dao četiri jednostavna recepta koja ćemo rado koristiti. 

Antonio Brajković je 24-godišnjak iz okolice Labina u Istri, a kako je oduvijek volio kuhanje i želio naučiti još više, školovao se za kuhara u srednjoj školi u Labinu. Već sa 16 godina radio je na brodu i kuhao za desetero putnika koji su plovili Jadranom, a godinu kasnije zaposlio se u labinskom hotelu u kojem je radio i po 15 sati dnevno. 

@index.hr Antonio Brajković: Let's Cook! #indexhr #antoniobrajkovic #cook #food #hrana #lignje #foodie #hrvatska #foryou #foryoupage #fyp ♬ original sound - Index.hr

Trenutno živi u Umagu, a već neko vrijeme radi u restoranu San Canzian u Bujama. Osim što radi u restoranu, u popodnevnim smjenama, koje nerijetko traju i dulje od 8 sati, Antonio paralelno kreira sadržaj za društvene mreže. Kada je ujutro slobodan od posla, snima svoje omiljene recepte i dijeli ih sa svojim pratiteljima, kojih na Instagramu broji više od 26 tisuća. 

U nastavku donosimo Antonijeve video i pisane recepte s korisnim savjetima kako kod kuće na brz i jednostavan način pripremiti lignje, od čišćenja do punjenja i prženja. 

Kako očistiti lignje 

U ovom videu Antonio pokazuje kako brzo, efikasno i bez nereda u kuhinji očistiti lignje, a savjetuje i kako raditi s jadranskim lignjama. 

@index.hr Kuhar Antonio Brajković pokazao nam je kako očistiti lignje #indexhr #antoniobrajkovic #food #foodie #lignje #cook #foryou #foryoupage #fyp ♬ original sound - Index.hr

Lignje na žaru

Ovdje možete vidjeti kako na jednostavan način ispeći lignje na grill tavi uz trik koji chefovi koriste na kraju pečenja - dobit ćete lignje na žaru kao iz restorana. Pisani recept možete pronaći ovdje, a videorecept pogledajte u nastavku.

@index.hr Priprema jadranskih lignji na žaru #indexhr #antoniobrajkovic #food #lignje #foodie #hrvatska #foryou #foryoupage #fyp ♬ original sound - Index.hr

Punjene lignje

Antonio nam je pokazao kako pripremiti punjenje za lignje od kozica, prilog od pečenog krumpira i ukusan umak za krumpir od cherry rajčica i vina. Pisani recept nalazi se ovdje, a video pogledajte niže.

@index.hr Kuhar Brajković priprema punjene lignje #indexhr #kuhanje #antoniobrajkovic #food #foodie #foryou #foryoupage #fyp #lignje ♬ original sound - Index.hr

Ragu od glava lignji

Ovo je recept kojim nam je Antonio pokazao da glave lignji nakon čišćenja ne trebamo bacati, nego ih možemo zamrznuti pa nekom drugom prilikom iskoristiti za ovaj ukusan ragu. Baza za ovo jelo su luk, češnjak, komorač, vino, pasirana rajčica i naravno glave lignji. U nastavku pogledajte video, a pisani recept pronađite ovdje.

@antonio.brajkovi

Lignje-ragu👨🏻‍🍳🔪🦑 Izdinstate luk,,dodate na kockice nasjeckan komorač malo izdinstate dodate narezane glave izdinstate malo, zalijete bijelim vinom i malo salse prokuhate 10 tak minuta potom dodajte pastu po želji direktno u ragu zalijete s malo vode poklopite i kuhate dok se pasta ne skuha Pazite kako dodajte vodu nemojte dodati previse kako vam se pasta ne bi prekuhala, bolje dodajte na par puta i na kraju mantekirate s malo maslaca i sira i mozete dodati malo limuna

♬ sonido original - emiliano gaston adee

Lignje s komoračem

U ovom receptu vidimo kako na brz i jednostavan način možemo pripremiti još jedno originalno mediteransko jelo. Lignje i komorač narežu se na trakice, a zanimljivo je da se na vatri obrađuju samo 30-ak sekundi. Recept pročitajte ovdje, a video pogledajte u nastavku. 

@index.hr Kuhar Brajković priprema lignje-komorač #indexhr #lignje #antoniobrajkovic #food #foodie #foryou #foryoupage #fyp ♬ original sound - Index.hr
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.