BEŠAMEL je jedan od glavnih umaka francuske kuhinje, napravljen od zaprške (maslac i brašno) i mlijeka, začinjen mljevenim muškatnim oraščićem, i baza je za mnoga jela. Bez njega ne možemo zamisliti lazanje i musaku, a njime se može preliti baš svaka tjestenina.
Prvi recept za umak sličan bešamelu nalazi se u knjizi Le cuisinier François Françoisa Pierrea de La Varennea iz 1651. godine, a ovaj je umak ime dobio u čast Louisa de Béchameila, financijera koji je u 17. stoljeću bio na mjestu glavnog upravitelja francuskog kralja Luja XIV.
Provjeren recept
Iako je umak prilično jednostavan, treba ga napraviti po receptu kako bi ispao baš savršeno, a recept smo pronašli u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?
"Ima li netko provjereno dobar recept za bešamel?" pitala je jedna naša čitateljica u grupi, a druga čitateljica Ines Mlačić Kevo podijelila je recept po kojemu ga ona radi, a koji je, kako kaže, "zakon". Donosimo ga u nastavku - sigurno će vam trebati kada budete idući put radili lazanje.
Potrebni sastojci
Za bešamel će vam trebati sljedeći sastojci:
- maslac
- oštro brašno
- mlijeko
- voda
- goveđa ili kokošja kocka za juhu
- parmezan
- muškatni oraščić.
Kako ga napraviti
Maslac otopite na blagoj vatri, dodajte brašno i miješajte dok ne počne lagano kipjeti (ali pazite da ne potamni). Dodajte mlijeko pomiješano s vodom, malo po malo, i stalno miješajući, kako se ne bi stvorile grudice.
Lagano kuhajte oko 10 minuta i ubacite kocke za juhu pa ostavite da kipi još 5 minuta. Sklonite s vatre i dodajte parmezan te muškatni oraščić (malo, na vrh noža). Promiješajte i to je to!
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.