HLADNIJI dani su stigli, pa ćemo se ovih dana malo više fokusirati na ukusna, okrepljujuća jela prikladna ovoj sezoni. Tjedan ćemo početi s mađarskom juhom od gljiva, koju ćete, jednom kad ju probate, raditi redovito. Klasičnu juhu od gljiva obožavamo, a ova ju je juha dovela na jednu višu razinu.
Kremasta i bogata, s lagano dimljenim okusom paprike i kiselkastim okusom vrhnja. Mađari vole kombinacije vrhnja u jelima na žlicu, a još jedno takvo jelo je i sekeli gulaš.
Tradicionalno, ovu su juhu - originalnog naziva gomba leves, pripremale domaćice u ruralnim dijelovima Mađarske, posebno u sezoni gljiva. U kasnu jesen i proljeće obitelji bi odlazile u šumu kako bi brale svježe gljive. One su se često sušile i konzervirale za zimsku upotrebu, a ova juha bila je omiljeni način za njihovo korištenje tijekom hladnije sezone.
@gasztrogengszter Gombaleves, ahogy én készítem! 30 perc alatt kész 🍛🍲#gombaleves #leves #fyp #viral ♬ eredeti hang – Gasztró Gengszter - Gasztró Gengszter
Danas je ova juha jedno od omiljenih jela u Mađarskoj, a može se pronaći u mnogim restoranima i domaćinstvima diljem zemlje. Njezina popularnost proširila se i izvan zemlje, pa je tako poznata i u srednjoeuropskoj i istočnoeuropskoj kuhinji.
Juha se može pripremati s raznim vrstama gljiva, ovisno o sezoni. No, obično se pripremala od vrganja, lisičarki ili bukovača. Paprika je tradicionalni mađarski začin, pa je tako i važan sastojak ove juhe, koji joj daje karakterističan i autohton okus.
Kiselo vrhnje dodaje se na kraju kuhanja, čime juha dobiva kremastu i blago kiselkastu notu. Vrhnje se koristi i kako bi neutraliziralo oštre okuse ponekih gljiva i paprike.
Potrebni sastojci
Za juhu će vam trebati:
- maslac
- luk
- gljive (lisičarke, vrganji ili šampinjoni, a može i kombinacija)
- mrkva (nije dio tradicionalnog recepta, ali mnogi ju dodaju)
- brašno
- mljevena paprika
- soja umak (može se dodati kako bi okusu dao dubinu, iako nije tradicionalni sastojak juhe)
- pileći temeljac
- mlijeko
- kiselo vrhnje
- limunov sok
- svježi kopar
- svježi peršin
- sol, papar
Kako se priprema
Priprema je jednostavna - pripremite veći lonac, pa otopite maslac i dinstajte luk i gljive. Dinstajte dok ne ispari sva tekućina koju su ispustile gljive. Umiješajte brašno i papriku pa kratko kuhajte. Ulijte temeljac, sojin umak i mlijeko. Ostavite da zakuha pa krčkajte na slabijoj vatri.
Na kraju kuhanja lonac sklonite s vatre pa u juhu dodajte kiselo vrhnje, limunov sok, kopar i peršin. Posolite i poprarite po želji, a Mađari preporučuju ovu juhu jesti uz prepečenac. Cijeli recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.