RUDARSKA greblica je tradicionalni kolač iz rudarskog naselja Rude kod Samobora. Nastala je u 16. stoljeću, kada su se u tom području razvijali rudnici željeza i bakra. Recept joj se najviše oblikovao u 19. stoljeću, u vremenu kada je rudarstvo u Rudama bilo na vrhuncu i bilo glavni izvor prihoda lokalnog stanovništva.
Pripremale su je žene rudara kao jednostavan i hranjiv obrok koji su rudari mogli ponijeti sa sobom u rudnik. Bila je praktična zbog svoje trajnosti i lakoće pripreme, a koristilo se ono što je bilo na raspolaganju - brašno, sir, orasi, zelje ili neko drugo zeleno povrće.
Rudarska greblica danas ima status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra u Hrvatskoj i prepoznata je kao autohtoni specijalitet tog kraja. Svake godine u Rudama se održava manifestacija posvećena ovom jelu, poznata kao Dani rudarske greblice, gdje posjetitelji mogu isprobati razne verzije ovog specijaliteta.
Greblica se lako priprema kod kuće, a savjetujemo da ju isprobate - ili ponesete na posao za gablec.
Za tijesto je potrebno:
Za nadjev će vam trebati:
Za premaz:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto pa ga ostavite u hladnjaku preko noći. Pripremite nadjev - pomiješajte sir, jaja, bjelanjak i špinat. Tijesto razvaljajte pa ga prebacite u namašćeni lim za pečenje, pa dio tijesta premažite smjesom od sira. Preklopite ostatkom tijesta i zavrnite rubove. Gornji dio premažite vrhnjem i ispecite.
Detaljan recept nalazi se ovdje.