Dean Martin toliko je obožavao ovo jelo da ga je opjevao, vole ga i Hrvati

Foto: Shutterstock

LEGENDARNI pjevač Dean Martin u svojoj je pjesmi That's Amore opjevao dva talijanska jela - pizzu i "pasta e fasul", odnosno paštu fažol ili tjesteninu s grahom, a upravo je to jelo njemu bilo najdraže.

Dean Martin najviše je volio pašta fažol koji je pravila njegova majka Angela, a to je otkrila njegova kći Deana Martin, koja je i podijelila taj slavni recept kada je gostovala u emisiji Hallmark Channel Home & Family 2016. godine.

"Moj je otac jako volio ovo jelo i baka me naučila kako ga napraviti", rekla je Deana i prisjetila se koliko se njezin otac razveselio kada mu je pripremila ovo jelo za Božić, 30 godina nakon smrti njegove majke.

Tajni sastojak

Što je tako posebno u jelu koje je majka Deana Martina pripremala svake nedjelje? Naime, ovo jelo sadrži jedan tajni sastojak, i to onaj koji nije toliko uobičajen za ovo talijansko jelo, a riječ je o cimetu. 

Osim malo cimeta, u ovo jednostavno jelo ide samo nekoliko osnovnih sastojaka koje svatko sigurno ima u svojoj kuhinji - luk, grah, sitna tubetti tjestenina i ribani parmezan (uz, naravno, vodu i začine). U nastavku pronađite recept.

Recept za omiljeno jelo Deana Martina

Za tjesteninu s grahom kakvu je pravila majka Deana Martina trebat će vam ovi sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 nasjeckani luk
  • 800 g graha iz konzerve
  • 1.5 l vode
  • malo soli i papra
  • prstohvat cimeta
  • 250 g tjestenine
  • ribani parmezan

Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte, povremeno miješajući, dok ne omekša i postane proziran. Dodajte grah, vodu, sol, papar i cimet pa dobro promiješajte. Poklopite i pustite da zavre.

Kuhajte 15 minuta, zatim smanjite vatru i pirjajte sat i pol uz povremeno miješanje i dodavanje vode. Zatim dodajte tjesteninu i kuhajte dok ne bude al dente. Maknite s vatre i poslužite sa sirom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.