Evo što pojesti u Ljubljani, a da je fino i ne čeka se dugo

Foto: Index Recepti

AKO idete do Ljubljane na jednodnevni izlet, vjerojatno ne želite izgubiti dva sata na ručak jer to vrijeme možete bolje provesti šetajući gradom. Našli smo par mjesta gdje možete pojesti nešto "u hodu", a stvarno je fino.

Burger (Pop's burger, Cankarjevo nabrežje 3)

Burgeri u Pop'su (na slici iznad) napoznatiji su u Ljubljani. Fino brioš pecivo i pljeskavica koja je debela i sočna - ne može biti loše. Uzeli smo Original California Classic koji od dodataka ima umak tisuću otoka, cheddar, zelenu salatu, rajčicu i kisele krastavce.

Osim toga, postoje još The Boss (marmelada od luka, stilton, truffle aioli), The Jack Ryan Burger (cheddar, chipotle aioli, kiseli jalapenosi, luk, onion ring), Dirty Mac (cheddar, specijalni umak, kiseli krastavci), Silverton Burger (prženi luk, cheddar, slovenska slanina, BBQ umak), Pop's Original Burger (stilton, jabuka, umak tisuću otoka) i Bacon Cheese Burger (marmelada od luka i špeka, cheddar, specijalni umak).

Cijene burgera kreću se od 10 do 12 eura, a krumpirići su 3 eura.

Sirovi štruklji (Moji štruklji, Adamič-Lundrovo nabrežje 1)

Jedan ovaj sirov štrukelj, odnosno štrukla od sira, košta 3.50 eura i jako je zasitan i fin. Mi smo pojeli klasični slani, ali možete birati između više od 20 vrsta štruklji koje drže u vitrini - od maline, čokolade, borovnice, oraha do onih s prženim lukom, mljevenim mesom ili raznim povrćem i začinima. Svi izgledaju i zvuče jako zanimljivo pa ćemo idući put probati neku egzotičnu verziju.

Pad thai (Osha, Trubarjeva cesta 40)

Osha je mali azijski bistro s vijetnamskom i tajlandskom hranom. Kad kažemo mali, stvarno je mali pa unutra stane tek par ljudi, no ulica u kojoj se nalazi je pješačka zona, tako da možete pojesti ispred.

Naručili smo pad thai s tempehom (fermentirani proizvod od soje) za 8.90 eura i bio je odličan. Osim s tempehom, od pad thaija imaju još i onaj s piletinom i kozicama, ali i pho, curry, nasi goreng i proljetne rolice 

Prekmurska gibanica (Kodila Gourmet, Adamič-Lundrovo nabrežje 5)

Prekmurska gibanica je slovenska verzija međimurske gibanice, moglo bi se reći poduplana jer svakog sloja, od jabuke, maka i sira do oraha, ima po dva. Jedan komad ove gibanice koštao nas je 4.90 eura, a odmah su nam predložili da ga podijelimo na pola s obzirom na to da je ova slastica prilično zasitna. Ako volite ove okuse koji su u gibanici, dobro će vam sjesti uz espresso. I spremni ste za nastavak istraživanja Ljubljane.