Francuska - nezaobilazna uz šunku i mladi luk, bez obzira na to je li s jabukom

Foto: Shutterstock

SALATA Olivier je ruska salata sa sastojcima koji se mogu mijenjati, ali obično se radi s nasjeckanim povrćem, nekom vrstom mesa i majonezom. Ključni sastojci su krumpir narezan na kockice, grašak, jaja, ukiseljeno povrće, piletina ili šunka. Ova salata jedno je od najvažnijih predjela na novogodišnjim salatnim bifeima u Rusiji, ali i u nekim drugim zemljama bivšeg SSSR-a.

Kako je nastala

Original je 1860-ih napravio Lucien Olivier, kuhar u popularnom moskovskom restoranu L'Hermitage. Olivier je čuvao recept do svoje smrti, no vjeruje se da je recept ukrao zaposlenik koji je promatrao kuhara na poslu, pa se salata radi i danas. Druga teorija kaže da je recept za novu salatu Olivier osmislio jedan od gostiju restorana, koji je želio održati salatu na životu nakon što je kuhar preminuo.

Salata Olivier kakvu danas poznajemo nije nimalo slična izvornoj verziji koja je bila spravljana od crnog kavijara, kapara, kokošjeg mesa i rakova. S vremenom je salata evoluirala i većina gurmanskih sastojaka zamijenjena je uobičajenijim, poput graška, piletine, šunke i kiselih krastavaca.

Danas su varijacije beskonačne, ali većina ruskih kuhara slaže se u jednom: dodavanje mrkve u Olivier je hereza. Zanimljivo je da se salata Olivier ponekad naziva i ruska salata, dok se verzija bez mesa naziva francuska salata, vjerojatno zbog francuskog imena njenog tvorca.

@createaplatewithdina Olivier Salad Recipe ⬇️ Olivier Salad (Салат Оливье) is a traditional Russian potato salad. You will find it in most Slavic homes, served during the holidays and family gatherings. It’s savoy, tangy, and just delicious! Definitely give this recipe a try next time you’re craving potato salad. Ingredients: 8 hard boiled eggs 4 medium russet potatoes 3 medium carrots 1 Lbs Russian bologna 4-5 small pickles 1- 15 oz can peas, drained well 1 small onion, small dice 1 cup mayonnaise 1/2 tsp salt 1/4 tsp black pepper 1. Wash potatoes and carrots. In a pot bring water to a boil. Add potatoes and carrots to the pot and boil for 20-30 mins or until potatoes are easily pierced with a fork. In a separate pot boil eggs for 10 minutes. Allow the veggies and the eggs to cool down to room temperature before making the salad. 2. Small dice the veggies (potatoes, carrots, onion, pickles) eggs, and balogna (or ham). Add to a large salad bowl. 3. Drain the sweet peas and add to the bowl. Gently toss everything together. Refrigerate until needed. 4. Right before serving add the mayonnaise, salt and pepper. Gently mix everything together until evenly coated. Enjoy! Any leftovers keep refrigerated. #potatosalad #salad #fyp #potatotiktok #potatorecipes #russiansalad #oliviersalad #foodtiktok #cooking #cookwithme #easyrecipes ♬ Afrobeat - FASSounds

Španjolska verzija poznata je kao ensaladilla rusa. Toliko je popularna u Španjolskoj da je važan dio španjolske gastronomije, kao i glavna namirnica u školama i ljetnim kampovima diljem zemlje. Ensaladilla rusa također je jedan od najpopularnijih tapasa u Španjolskoj; u nekim slučajevima čak se poslužuje besplatno ako naručite pivo.

Tu je i pijemontska insalata russa, koja se obično konzumira kao predjelo, i to u mnogim varijacijama, tako da salata može sadržavati i sastojke kao što su ukiseljena cvjetača, inćuni i tuna. Zanimljivo, u talijanskoj općini Carrù tuna je obavezan dio salate, piše TasteAtlas.

Vole je i Hrvati, Srbi, Bosanci...

U Hrvatskoj i BiH rado se priprema verzija Olivier salate pod nazivom francuska, dok se u Srbiji ista salata naziva ruskom. Osnovni sastojci su krumpir i mrkva narezani na kockice, baš kao i kiseli krastavci, grašak i majoneza.

Neki će dodati nasjeckana jaja, pa i jabuku koja uvijek pokreće žestoke rasprave, dok postoje i varijante gdje se dio majoneze zamijeni punomasnim kiselim vrhnjem kako bi salata na kraju bila nešto manje masna. Od začina su obavezni sol i papar, no dodavanje bilo kakvih začinskih trava nije uobičajeno.

>> Recept za jednostavnu verziju popularne francuske salate

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.