Gospođa Ana veselo od jutra riba buče. A mi imamo recept za pravu zagorsku bučnicu

Foto: Index

IAKO bi neki rekli da je najljepše doba godine ono božićno, nama ništa ne fali ni u srpnju, a naročito kad na tržnice dođe buča. Gospođa Ana koja ima štand na zagrebačkom Kvatriću odlično je raspoložena jer joj je danas imendan i od jutra vrijedno riba buče. Kako ih pakira u vrećice, tako se i prodaju pa ste sigurni da ćete kod nje uvijek naći one svježe naribane.

Jedan kilogram košta 12 kuna, no bez problema se ribanu buču po štandovima na tržnicama može kupiti i po pola kilograma. A što s bučom, nego ispeći slasnu bučnicu. Jedan zanimljiv tekst o bučnici, i to s receptom, našli smo u jugoslavenskoj reviji Studio, u broju iz 1988. godine, koji možete pročitati u nastavku.

Bučnica, revija "Studio", 1988.

"Žute hrpe tikvi, buča, bundeva, misirača, turkinja, ili kako već hoćete nazvati to impozantno plodovlje, navode nas da pomišljamo na svinje koje će ih najviše pojesti zimi, a da i ne pomišljamo da je ta biljka nekada bila sveta - Indijancima. Pod američkim podnebljem, doduše, buče su znatno veće nego u nas, pa su valjda zato Indijanci i smatrali tikvu izvorištem svega života, prajajem iz kojega je sve nastalo.

Mediteranska rođakinja tikvica ima pravo slavensko ime jer je korijen zajednički u mnogim srodnim nam jezicima, dok naziv buča, navodno, dolazi od talijanskog. Bilo kako bilo, tikve, kao dukat žute, mnogi vole pripremljene na najjednostavniji način - krišku stave u pećnicu, pa kad omekša, pospu je šećerom, a žele li profinjenije jelo na brzinu - pospu i s malo cimeta.

Buča je zapravo jestiva tako reći odmah čim nikne. U nas se, doduše, ne jedu listovi kao u Africi i Aziji, ali pohano cvijeće prava je delikatesa. Za razliku od bazginog ili bagremovog, bučino se cvijeće jede slano. Čim narastu prvi plodići, već su izvrsni bilo da ih pržite, pohate ili pripremate lešo. Nešto veće, ali još mlade tikvice, odlične su za variva, ali i za kolač što se zove bučnica.

Bučnica može biti i bez sira, s makom

Kako se priprema prava zagorska bučnica? Prije toga još riječ - dvije o upotrebi buča jer se bučnica može načiniti i bez sira, ali s makom, kojega također ima u svim našim krajevima. I ta se bučnica priprema od vučenog tijesta (za savijaču). Za nadjev naribajte i jedan kilogram očišćene buče, malo je posolite i pustite da odleži.

Sameljite 25 dag maka, pomiješajte ga s istom količinom šećera. Vučeno tijesto narežite na komade velike kao lim u kojemu ćete peći bučnicu. Nauljite lim, pa u nj složite tijesto, svaki list tijesta nakapajte uljem, a na svaka dva stavite tanak sloj cijeđene buče po kojoj pospite mak sa šećerom. Na vrhu neka bude posljednji list tijesta.

U zdjelici pomiješajte tri decilitra kiselog vrhnja sa dva jaja, time prelijte kolač, pa ga pecite 45 minuta na 220 Celzijevih stupnjeva. Bučnica s makom nalikuje na zagorsku bučnicu, no bundevara je različita. Najčešće se priprema u ravnoj Vojvodini, gdje za bundevu kažu da je najviše brdo te ravnice. I bundevara se priprema od vučenog tijesta.

Bundevara se najčešće sprema u Vojvodini

Veliku zimsku bundevu ogulite i očistite od koštica, pa odvažite jedan kilogram žutoga mesa. Sameljite ga. Zagrijte pet dekagrama maslaca, dodajte bundevu, 20 dag šećera i dva decilitra mlijeka, pa kuhajte miješajući i dolijevajući po potrebi mlijeka kako biste dobili glatku smjesu. Posebno istucite šest žutanjaka sa 16 dag šećera i pet dag otopljenog maslaca.

Od bjelanjaka istucite snijeg, dodajte ga u žutanjke. Umiješajte još dva paketića vanilin-šećera, a na kraju skuhanu i ohlađenu bundevu. Tijesto narežite na komade velike poput lima u kojem ćete peći kolač, pa ih ispecite u pećnici pazeći da porumene samo malo. Zatim ih poslažite u nauljeni lim, a svaki list premažite kremom od bundeve. Na vrhu neka bude prazno tijesto. Kolač nabockajte vilicom, pa prelijte sa dva decilitra mlijeka. Pecite na umjerenoj vatri da kolač porumeni.

Recept za pravu zagorsku bučnicu

Eto, spomenuli smo još dva narodna recepta jer je ove godine u Porodičnom magazinu predviđeno prikazivanje narodnih specijaliteta. Već ste prošlog tjedna u emisiji posvećenoj kuhinji Hrvatskog zagorja vidjeli kako u hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama pripremaju zagorsku bučnicu sa sirom, a evo sada prilike da taj recept i zabilježite "za kućnu upotrebu". Taj recept možete pronaći OVDJE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.