Hoće li kultno talijansko jelo izumrijeti? U Italiji je nestašica popularne namirnice

Foto: Shutterstock

TALIJANI vole rižoto, no uskoro bi ga mogli pripremati sve manje jer u Italiji vlada nestašica riže - proizvodi se sve manje, a cijene drastično rastu.

Poznate vrste riža od kojih se radi rižoto rastu na rižinim poljima u dolini rijeke Po, gdje se uzgaja oko 50 posto riže koja se proizvodi u Europi. No zbog najgore suše u posljednja dva stoljeća koja je ovo područje pogodila još 2022. godine, polja su gotovo prazna.

To se osjeti i na cijenama, a jedna je Talijanka za RTL Direkt rekla da se kvalitetna riža sada prodaje za 5 eura po kilogramu, a prije nekoliko mjeseci, kilogram kvalitetne riže mogli ste pronaći za 3.80 eura.

Žele razviti nove sorte riže koje su otpornije na sušu

Suša je značajno utjecala na proizvodnju riže, posebno na proizvodnju sorti Carnaroli i Arborio, koje se najviše koriste za rižoto, a poljoprivrednici su zabrinuti za buduće suše izazvane ekstremnim vremenskim prilikama.

Dolina rijeke Po povijesno je poznata po svojoj obilnoj zalihi vode, no sada se suočava sa surovom stvarnošću klimatskih promjena. Upravo zato, u tijeku su napori da se razviju nove sorte riže koje su otpornije na sušu.

Dok se tradicionalne sorte riže bore s teškim uvjetima koje donosi suša, istraživači i poljoprivrednici su u utrci s vremenom kako bi pronašli održiva rješenja. Razvoj nuovo prometeo, nove sorte riže otporne na sušu, predstavlja korak naprijed. Međutim, ističu kako ta nova vrsta riže nije prikladna za rižoto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.