Isprobajte recept za lagane i sočne pureće pljeskavice na grčki način

Foto: iStock

DANAS s vama dijelimo odličan recept za hranjive pureće pljeskavice koje će biti gotove za 20 minuta. Jednostavne su za pripremu, ali zahvaljujući pečenoj crvenoj paprici, maslinama i feta siru, prepune okusa. Za lakši obrok s malo ugljikohidrata, poslužite ih na zelenoj salati prelivene domaćim tzatziki umakom.

Potrebni sastojci

Uz mljevenu puretinu (ili piletinu), za pripremu pljeskavica će vam trebati svega još nekoliko lako dostupnih sastojaka, plus umak ili neki drugi nadjev po vašem izboru. Najbolje je koristiti puretinu koja je prošarana s malo masnoće, kako bi pljeskavice dobile na sočnosti. Pečenu papriku slobodno možete koristiti kupovnu iz staklenke.

Dodatak jogurta čini ove pljeskavice vlažnima i daje im prekrasnu teksturu, ako želite, možete koristiti grčki ili pak neki nemasni jogurt. Češnjak u prahu, origano, sol i papar predstavljaju klasičnu mješavinu začina koja mesu daje izvrstan okus, a crne masline i feta sir ovom receptu daju klasični grčki okus.

Priprema

Priprema je super brza i jednostavna! Možete koristiti grill tavu, neprianjajuću tavu s debljim dnom, a možete ih ispeći i na vanjskom roštilju. U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu puretinu sa začinima i jogurtom. Kad se sve sjedini, dodajte paprike, masline i feta sir te lagano rukama umijesite smjesu dok se sastojci ravnomjerno ne rasporede. Oblikujte četiri pljeskavice, zagrijte grill tavu na srednje jakoj vatri i pecite ih oko 4 minute po strani.

Savjeti

Smjesa za pljeskavice može biti malo ljepljiva, tako da prije dodirivanja mesa ruke navlažite s malo vode. Nemojte pretjerati s miješanjem smjese jer biste mogli dobiti tvrde pljeskavice. Pokušajte izbjeći pritiskanje pljeskavica prilikom pečenja jer ćete tako istisnuti prirodne sokove i učiniti ih suhima.

Poželjno je koristiti termometar za hranu kako biste točno znali kada su pljeskavice potpuno pečene. Temperatura središta trebala bi doseći 73ºC.

Posluživanje

Poslužite ih u lepinjama, omiljenom pecivu ili zamotane u listove zelene salate i prelijte s nekoliko žlica tzatziki umaka za koji recept možete pronaći OVDJE.

Zamrzavanje

Pljeskavice možete zamrznuti prije ili poslije pečenja. Složite ih tako da između pljeskavica stavite komad papira za pečenje, zamrznite i čuvajte u zamrzivaču do 3 mjeseca. Detaljan recept možete pronaći OVDJE.