Isprobali smo što se sinoć kuhalo na Dolcu. Evo dojmova i cijena

Foto: Index

JUČER je na zagrebačkom Dolcu održano zadnje izdanje Place Marketa, poznatog street food događaja u Hrvatskoj. Sinoć su se od 18 sati u blagdanskom duhu okupili neki od najboljih domaćih chefova i ugostitelja. Među njima su se istaknuli restoran Dubravkin put sa chefom Tiborom Valinčićem i chef Roko Nikolić.

Cilj projekta je oživljavanje tržnica, a već dvije godine ovom se prilikom okupljaju neki od najboljih domaćih ugostitelja i chefova, koji domaćim i stranim gostima pripremaju jela na licu mjesta. Posjetili smo Dolac, istražili ponudu i cijene te isprobali jela.

Najveća gužva oko Al Denteovih špageta iz koluta parmezana

Prvo smo primijetili gužvu oko stolova gdje je tim zagrebačkog restorana Al Dente pripremao špagete koje se dovršavaju u kolutu Grana Padano sira. Prošli petak isprobali smo onu s tartufima, a ovaj smo se put počastili tjesteninom caccio e pepe. Jela su kremasta, nježna, od osnovnih sastojaka, ali okus je potpun - pravi primjer za tvrdnju "manje je više". Tjestenina je jarko žute boje, po čemu se vidi da je rađena s domaćim jajima. Cijena oba jela je 13 eura.

Pokraj njih bio je Oui Chef, koji je sudjelovao i prošli petak. Podsjetimo, u ponudi su imali crni rižoto za 11 eura, gulaš od divljači za 9.50 eura, šiziku za 8.50 eura i platu narezaka za 13 eura. Na njihovu preporuku isprobali smo babku i cannolije.

Babka s belgijskom čokoladom i lješnjacima praktično je nabodena na štapić, pa se lako može jesti i šetati bez prljanja ruku čokoladom, dok su cannoliji posebna poslastica koja nas je oduševila. Punjeni su osvježavajućim i laganim kremama od limuna i čokolade - izvrsna kombinacija. Obje slastice koštaju po 4 eura.

Okruglice od jaja u mesu kobasice, kobasice u pizza-tijestu i salenjaci

Na tržnici je bio i food bloger i influencer Vedran Bošković, koji je pripremao kobasice u pizza-tijestu. U ponudi su bili i salenjaci s pekmezom od šljiva i marelice, koji su se savršeno uklopili u tematiku događanja. Domaći, zasitni - jako ukusni.

Chef Roko Nikolić dijelio je štand s Pigeriom Gudin, poznatom po svojim jelima od svinje na Pazaru u Splitu. Ovaj put preporučili su nam Scotch Egg - okruglicu od kuhanog jajeta umotanog u meso kobasice, a sve obloženo krušnim mrvicama. Jelo je bilo odlično začinjeno i ukusno, a podsjetilo nas je na mesnu štrucu. Jedino što bismo dodali je barem šnita kruha da razblaži jak okus mesa. Scotch Egg košta 7 eura. Nudili su još i vrat crne svinje s roštilja po cijeni od 18 eura.

Dubravkin put pripremio šiš-sarmu na kamado roštilju, vrijedilo je probati

Dubravkin put, drugi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom, preporučio nam je svoju šiš-sarmu s kamado roštilja uz kremu od kulena crne slavonske svinje. Iako nam je jelo više nalikovalo ćevapu nego sarmi, bilo je jako ukusno, osjetio se dimljeni okus roštilja. Zanimljiva je i kombinacija s kremom od kulena uz koju poslužuju jelo. Također bismo dodali malo kruha koji bi razblažio intenzivan okus. Cijena šiš-sarme je 14 eura.

Uz sarmu su nudili i trgani odojak u sourdough foccaci uz pesto od pistacija i badema. Odojak košta 15 eura. Od slastica su pripremali Spicy Apple Carrotellu - biskvit od badema i mrkve s karamelom, kremom od jabuka i chantilly bijelom čokoladom. Cijena deserta je 9 eura.

Vrlo dobar azijski izbor, sushi jedan od boljih koje smo probali

Posjetili smo i štand Sushi&Poke by SoHo, gdje smo isprobali sushi prigodnog naziva Christmas roll. Radi se o sushiju s pohanom kozicom, avokadom, mango teriyaki umakom i majonezom. Iako se naizgled čini kao nespojiva kombinacija, priznajemo da nam je ovo bio jedan od boljih sushija koje smo probali. U porciji je 9 sushija po cijeni od 9 eura. U ponudi su još bili i crispy shrimps i gyoza chicken te gyoza pork i gyoza s jabukom - sve po cijeni od 6 eura.

Predložili su nam i vrući sake - japansko rižino vino. Začinjeno cimetom i klinčićem uz laganu alkoholnu notu, podsjeća nas na vrlo blagu verziju kuhanog vina ili gina. Cijena sakea je 6 eura. 

Ovaj smo put samo obišli Thai Thai Streetfood iz Varšavske - zadnji put smo probali Tomyum Shrimp Soup za 8.20 eura. Jelo je izvrsno, al dente riža tankog zrna poslužuje se u jednoj posudici, dok je u drugoj juha s kozicama. Prilično pikantno, ali s osvježavajućom aromom limete. Autentično i ukusno jelo. Nudili su još i pad thai za 10 eura i spring rolls od piletine za 6 eura. Mi smo prošli vikend isprobali i desert - banana nutella spring rolls, koji su bili tako dobri i hrskavi da smo ih pojeli malo više nego što smo planirali.

Za kraj, posjetili smo Sexy Cow, inače stare splitske prijatelje Pigerie Gudin, čiji je susret na Dolcu opisan kao "susret prasice i krave". Sexy Cow je najpopularniji street food lokal u Splitu. Ovaj su put nudili Naughty Cow - rump steak u wrapu po cijeni od 12.50 eura i Spicy Chicken wrap za 12 eura. U ponudi su imali i burger po cijeni od 10 eura i hot dog po 7 eura. Steak - dry age junetinu i svinjetinu prodavali su po 7 eura za 100 grama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.