Istarski krafi pravi su specijalitet, a mogu se jesti u slanoj i slatkoj verziji

Foto: Instagram/Slatka kuharica

U NOVOJ epizodi Slatke kuharice, Petra Jelenić posjetila je Plomin, istarsko naselje nadomak grada Labina. Zadatak joj je bio naučiti kako se rade istarski krafi, tradicionalni specijalitet koji se poslužuje uz gulaše i žgvacet, ali i u slatkoj verziji.

Krafi izgledom podsjećaju na raviole, ali se pune smjesom od kravljeg sira, u koju se najčešće dodaju i grožđice, rum, limunova korica i drugi dodaci po želji. U ovoj je epizodi Petra Jelenić naučila raditi plominske krafe, prema receptu krafi-majstorice, gospođe Ane, a kasnije je napravila i svoju verziju - prhke "krafaste" kekse.

Plominski krafi prema receptu gospođe Ane

Gospođa Ana napravila je krafe s nadjevom od grožđica, ruma, kravljeg sira i krušnih mrvica, a za ovo je jelo od sastojaka koristila:

  • glatko brašno
  • jaja
  • sol
  • ulje
  • vodu
  • limun
  • grožđice
  • rum
  • tvrđi kravlji sir
  • šećer i vanilin šećer
  • krušne mrvice
  • maslac.

Za krafe prvo morate napraviti tijesto - od svih sastojaka umijesite glatko tijesto i pustite da malo odmori dok radite nadjev. U grožđice dodajte rum, a u posebnoj posudi naribajte sir pa dodajte vaniliju, jaje, šećer i vanilin šećer. Pomiješajte pa dodajte mrvice da povežu smjesu. Dodajte grožđice i rum.

Tijesto razvaljajte na 3 milimetara debljine. Rasporedite nadjev na tijesto i oblikujte krafe. Zakuhajte lonac vode, dodajte sol i stavite kuhati krafe, a potrebno ih je kuhati oko sedam minuta. Krafe izvadite iz vode pa na svaki stavite malo maslaca i naribanog sira. Ukrasite mentom i poslužite.

Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Prhki "krafasti" keksi Petre Jelenić

Petra Jelenić napravila svoju verziju istarskih krafa - prhke "krafaste" kekse, a za njihovu pripremu koristila je:

  • maslac
  • glatko brašno
  • šećer u prahu
  • limun
  • naranču
  • sol
  • bijelu čokoladu
  • meki ovčji sir
  • mljevene pistacije
  • mljevene bademe.

Sve sastojke zamijesite u glatko tijesto, a ako je tijesto suho, dodajte mu žlicu vode. Spremite u hladnjak da se stisne i za to vrijeme napravite nadjev. Čokoladu otopite na pari pa umiješajte razrađeni sir. Miješajte da se poveže pa dodajte ostale namirnice. Glatko pomiješanu smjesu spremite u hladnjak da se stisne pa oblikujte kuglice teške 25 g.

Tijesto podijelite u kuglice od 30 g i razradite valjkom. Valjajte u krugove promjera desetak centimetara. Stavite na sredinu nadjev, preklopite pa oblikujte kekse. Složite na lim za pečenje i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva oko 12 minuta (ovisi o pećnici). Pecite bez upaljenog ventilatora.

Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.