GRANADIR marš je jedno od onih jela koja podsjećaju na neka prošla vremena, kada se često pripremalo kao brz ručak. Radi se o jednostavnom jelu od tjestenine i krumpira, začinjeno lukom, paprikom i mašću. Nastalo je kao vojničko jelo koje su pripremali austrougarski vojnici zbog jednostavnih i lako dostupnih sastojaka.
Ime ovog jela svakako se izgovara - neki ga zovu granadir, neki granatir ili grenadir, a zapravo potječe iz Austro-Ugarske Monarhije gdje se pripremalo kao brzo i zasitno jelo za vojnike. Nazvano je prema vojnoj jedinici - grenadiru, odnosno vojnicima grenadirima, pješačkim postrojbama koje su prvotno koristile ručne bombe (granate). Pripremalo se tijekom vojnih pohoda, kada je bilo važno imati jednostavan obrok koji se može lako skuhati u kotliću.
Nakon tradicije koju je granadir marš stvorio u vojsci postao je popularan i u siromašnijim domaćinstvima. Često se radio kao posno jelo petkom ili kada nije bilo mesa. U nekim krajevima bio je popularan kao brzi ručak ili večera, a mi ga još uvijek radimo - kao glavno jelo ili kao prilog. Evo i recepta za ovo fino i jednostavno jelo.
Pripremite:
Narežite krumpir na kockice, nasjeckajte luk pa ga popržite na ulju. Dodajte mu krumpir, pa još kratko pržite i dodajte malo vode. Dolijevajte vodu dok krumpir ne omekša, a za to vrijeme skuhajte tjesteninu pa ju dodajte krumpiru. Začinite, promiješajte i još malo kuhajte. Poslužite samo ili uz meso po izboru - mi volimo obje opcije.
Detaljan recept pronađite ovdje.