RUSKA salata od cikle, poznata i kao vinegret, klasično je jelo ruske kuhinje koje se poslužuje kao hladna salata. Za razliku od poznatije ruske salate (Olivier), koja se priprema s majonezom, vinegret je laganija, osvježavajuća varijanta - sa ciklom.
Salata je zapravo pravi primjer utjecaja francuskog kulinarstva, a i sam naziv potječe od francuske riječi vinaigrette. Vinaigrette označava mješavinu ulja i octa (temelj mnogih francuskih dresinga). Prema jednoj anegdoti, francuski kuhar na ruskom dvoru navodno je vidio kako Rusi dodaju ocat u salatu i komentirao "vinaigrette?", pa se to ime ustalilo.
Smatra se kako se salata počela širiti po Rusiji tijekom prve polovice 19. stoljeća, kad su francuski kulinarski trendovi bili popularni među ruskom aristokracijom.
Vinaigret se postupno "spustio" sa svečanih stolova u širu populaciju te je tako postao jedna od omiljenih hladnih salata u ruskim kuhinjama. U sovjetskom razdoblju često se posluživala u menzama i restoranima upravo zato što je jednostavna, jeftina i izdržljiva.
Inače, u ruskom jeziku riječ vinegret može se koristiti i kao metafora za "šarolik miks" ili "mješavinu svega i svačega". Radi se o pravoj zimskoj salati sa sezonskim namirnicama poput cikle, krumpira, kiselih krastavaca i kiselog kupusa, koja je također i jedna od najzdravijih.
Evo što je sve potrebno za pripremu.
Skuhajte ili ispecite ciklu - važno je da je omekša. U drugom loncu skuhajte krumpir i mrkvu, pa ih ohladite i ogulite. Ciklu, mrkvu i krumpir sitno nasjeckajte, pa isto napravite i s kiselim krastavcima i ljutikom ili lukom. Ocijedite kiseli kupus pa i njega nasjeckajte. Pomiješajte sve povrće i začinite. Salatu možete držati u hladnjaku do 3 dana.
Recept sa svim detaljima nalazi se ovdje.