POLJSKA SARMA, poznata i kao Gołąbki (izgovara se "go-lom-bki"), jedno je od tradicionalnih jela poljske kuhinje. Iako nalikuje sarmi iz drugih zemalja srednje i istočne Europe, poput srpske ili hrvatske, poljski recept ima nekoliko specifičnosti u pripremi i sastojcima. Gołąbki se obično pripremaju od svježih listova kupusa, zbog čega nije vezana isključivo za zimu. Listovi se, kao i kod nas, pune mljevenim mesom i rižom, a zatim se kuhaju u bogatom umaku od rajčice. I Poljaci ju, poput nas, najčešće pripremaju za blagdane, a jelo je simbol obilja i zajedništva - zato se obično priprema u većim količinama.
U nekim dijelovima Poljske koriste se dimljeni sastojci, pa i gljive u punjenju. U ruralnim područjima recepti mogu uključivati i šumske plodove ili druge lokalne specijalitete.
Ako ste ljubitelj sarme - dajte priliku i ovoj verziji, okusom je malo blaža, ali vrlo ukusna. Evo kako se priprema.
Potrebni sastojci
Pripremite sljedeće sastojke:
- mljevena junetina
- mljevena svinjetina
- kuhana riža
- češnjak
- temeljac
- luk
- kiselo vrhnje
- pasirana rajčica
- kupus
- sol i papar.
Kako se priprema
Krenite s pripremom kupusa: nožem odvojite tvrdi dio od glavice, pa cijelu glavicu stavite u zagrijani lonac vode. Kratko kuhajte dok ne omekša, kako bi se listovi lakše odvojili. Razdvojite kupus na listove, sa svakog uklonite srednju stabljiku. Popržite luk, pa ga stavite sa strane. Umiješajte ga s mljevenim mesom, kuhanom rižom, usitnjenim češnjakom, pa začinite po želji. Nadjenite listove kupusa smjesom mesa i riže, zamotajte u rolice pa složite u posudu za pečenje, prelijte temeljcem i pasiranom rajčicom i poklopite. Sarme pecite u pećnici, a poslužite ih uz pire krumpir.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.