CHEESECAKE u svim svojim verzijama ima brojne fanove diljem svijeta, od klasičnog njujorškog cheesecakea, do njegove "zagorene" verzije - baskijskog cheesecakea. Danas ćemo vas upoznati s još jednom njegovom verzijom, japanskim cheesecakeom.
Kako je nastao
Japanski cheesecake poznat je i kao pamučni ili soufflé cheesecake. Iznimno je mekane i lagane teksture, što mu je i glavna karakteristika. Upravo je zbog prepoznatljive teksture postao i popularan, čime se i razlikuje od tradicionalnog, gustog američkog cheesecakea. Prozračan je, blage slatkoće, a često se priprema s kremastim sirom, jajima, šećerom i brašnom, uz dodatak limunovog soka i vanilije.
Korijeni su mu u Japanu, a prvi put je predstavljen u Tokiju sredinom 1980-ih godina. Pretpostavka je da je nastao pod utjecajem zapadne kulture, a inspiriran je klasičnim europskim kolačima od sira, posebno onima iz Francuske. Iako se ne zna tko ga je točno "patentirao", vjeruje se da ga je popularizirao japanski slastičar Yosinobu Kato.
@riniandriyanii 🧀JAPANESE CHEESE CAKE🧀 Save and make this weekend! Easy to make and so so good🥹✨ #cheesecake #fypシ ♬ Cupid - Twin Ver. (FIFTY FIFTY) (Sped Up Version) - FIFTY FIFTY
Kato je 1990-ih godina otvorio svoju slastičarnicu i tako ga predstavio široj javnosti. Eksperimentirao je sa sastojcima i tehnikama, a cilj mu je bio kreirati laganu, prozračnu verziju cheesecakea koja bi bila privlačna japanskoj publici.
Tradicionalno, ovaj se kolač obično peče u vodenoj kupelji, što pomaže u održavanju vlažnosti i sprječava isušivanje. Može se dekorirati voćem ili preljevima po želji.
Potrebni sastojci
Cheesecake se sastoji od dvije smjese, evo što je potrebno za smjesu sa sirom:
- krem sir
- žumanjci
- šećer
- maslac
- vrhnje za šlag
- limunov sok
- ribana limunova korica
- glatko brašno
- škrob
- sol
- aroma vanilije.
Za smjesu s bjelanjcima pripremite:
- bjelanjke
- šećer
- limunov sok.
Kako se priprema
Počnite tako da odijelite žumanjke od bjelanjaka, a krem sir miješajte kako bi omekšao. Žumanjke postepeno, miješajući dodajte u omekšali sir pa dodajte šećer, sol, limunov sok, koricu limuna, aromu vanilije i maslac otopljen u vrhnju za šlag. U smjesu prosijte brašno i škrob pa izmiješajte.
Miksajte bjelanjke pa im dodajte limunov sok, a postepeno i šećer. U smjesu od sira prvo dodajte polovicu bjelanjaka pa nakon miješanja i preostalu polovicu. Zagrijte pećnicu pa pripremite namašćen kalup za smjesu, ali i jedan veći kalup. Manji kalup stavite u veći pa veći kalup napunite vrućom vodom.
Cheesecake prvo pecite na jačoj, a zatim na slabijoj temperaturi. Kad je cheesecake gotov, izvadite iz pećnice kalup s vodom pa ga vratite u ugašenu pećnicu neka se hladi. Možete ga servirati na sobnoj temperaturi ili ohlađenog u hladnjaku.
Recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.