Jesu li izgrebane tave s neprianjajućim premazom opasne za korištenje?

Foto: Shutterstock

UPOTREBA posuđa s neprianjajućim premazom zbog svoje praktičnosti i lakoće čišćenja postala je standard u suvremenim kućanstvima. Međutim, kao i bilo koji drugi kuhinjski alat, posuđe s neprianjajućim premazom zahtijeva odgovarajuću njegu kako bi zadržalo svoja svojstva.

Postoje brojni načini na koje možete oštetiti neprianjajuću tavu, od struganja metalnim priborom do pranja u perilici posuđa. No jesu li tave s neprianjajućim premazom sigurne za korištenje ako su izgrebane? Ima li posuđe s neprianjajućim premazom rok trajanja?

Što tavu čini neprianjajućom?

Posuđe s neprianjajućim premazom, kao što su tave i lonci, presvučeno je materijalom koji se zove politetrafluoroetilen (PTFE), poznatiji kao teflon. Teflon je sintetička kemikalija sastavljena od atoma ugljika i fluora i pruža nereaktivnu površinu koja je gotovo bez trenja. Spoj je otkriven 1938., a u komercijalnu je upotrebu ušao 1946. godine.

Korištenje spoja pod nazivom PFOA (perfluorooktanska kiselina) bilo je uobičajena praksa za proizvodnju teflona sve do 2006. godine, kada je Agencija za zaštitu okoliša (EPA) Sjedinjenih Američkih Država pozvala osam najvećih proizvođača posuđa da do 2015. godine prestanu koristiti PFOA zbog njegove povezanosti sa zdravstvenim problemima poput raka, kao i ekološkim problemima. Ako je vaša tava s neprianjajućim premazom kupljena nakon tog datuma, ne bi trebala sadržavati štetni spoj PFOA.

Nema opasnosti za zdravlje

Kada se teflonsko posuđe izgrebe, sitne čestice premaza mogu se otkinuti i završiti u vašem tijelu. Međutim, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) kaže da ove čestice ne predstavljaju opasnost za zdravlje kada prolaze kroz tijelo čak i ako je za izradu vaše tave korištena štetna kemikalija PFOA.

Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) izvijestila je da teflon zapravo ni u jednom trenutku nije sadržavao ovu štetnu kemikaliju, već se ona koristila samo za obradu neprianjajućeg premaza.

Ispravna uporaba teflonskog posuđa

Kada se posuđe obloženo teflonom pregrije, oslobađa pare koje kod ljudi mogu izazvati simptome slične gripi. Izbjegavajte zagrijavanje neprianjajućih tava na temperature iznad 260°C kako biste spriječili oštećenje premaza i oslobađanje štetnih spojeva. 

Općenito, neljepljive tave želite zamijeniti nakon otprilike pet godina. Kako se ostaci hrane i masnoće s vremenom nakupljaju na tavi s neprianjajućim premazom, mogu se pojaviti svijetle ili tamne mrlje.

Iako je posuđe s promijenjenom bojom premaza i dalje sigurno za upotrebu, tamnija boja ukazuje na to da se premaz skida te ako vaše neprianjajuće posuđe više nije neprianjajuće, vrijeme je da ga zamijenite.

Korištenje plastičnog ili drvenog kuhinjskog pribora pomaže u zaštiti teflonskog premaza od ogrebotina, a važno je i da ne koristite abrazivna sredstva za čišćenje ili grube spužvice za ribanje kada čistite neprianjajuće posuđe.