Juha koja ima status univerzalnog kućnog lijeka - liječi sve od prehlade do mamurluka

Foto: Shutterstock

AJNGEMAHTEC ili ujušak hranjiva je pileća juha koja se tradicionalno priprema u sjevernoj Hrvatskoj, a posebice u Zagrebu i okolici. Iako se na velikom broju hrvatskih web stranica s receptima i tekstovima o hrani navodi kako hrvatski naziv ajngemahtec dolazi od njemačke riječi koja bi se otprilike mogla prevesti kao "sve u jednom", jedini prijevod riječi "eingemacht" koji smo uspjeli pronaći jest "konzervirano".

Volimo ga nedjeljom, ali i svaki drugi dan

Prevođenje na stranu, ajngemahtec je jednostavna, ali bogata pileća juha s puno povrća i noklicama koje se tradicionalno rade od griza. Noklice se grabe žlicom i tako stavljaju kuhati u juhu, zbog čega se nazivaju žličnjaci, a kada im se dodaju usitnjena jetrica i sitno kosani peršin, onda govorimo o leber-noklicama.

Ajngemahtec se često poslužuje na početku nedjeljnog obiteljskog ručka, ali ima i status univerzalnog kućnog lijeka koji liječi sve - od obične prehlade do mamurluka.

Svako domaćinstvo ima svoj recept i varijaciju na osnovnu temu, ali u pravilu se priprema u hladnijim mjesecima i to od svih dijelova pileta, uključujući želudac, jetrica, srce, hrbat, krilca i nogice te korjenastog povrća.

Imamo savršen recept

TasteAtlas je web stranica koja djeluje kao vodič kroz tradicionalnu hranu i atlas koji korisnicima otkriva najbolja lokalna jela pojedinih svjetskih regija, a ajngemahtec se tu našao na listi najpopularnijih pilećih juha s povrćem na svijetu (10. mjesto) i kao jedno od pet najpoznatijih jela središnje Hrvatske.

I mi ovu krepku juhicu svakako volimo, a pripadamo i među one koji je kuhaju čim počnemo malo šmrcati. Kuhamo je prema receptu koji možete pronaći OVDJE, ali ajngemahtec nije jelo koje zahtijeva strogo pridržavanje recepta, tako da ga uvijek možete prilagoditi vlastitom ukusu, ali i izboru namirnica koje imate pri ruci.