Kako indijski kruh naan kod kuće napraviti poput profesionalca

Foto: Shutterstock

NAAN je tanki dizani kruh sličan pogači, tipičan za kuhinje zapadne i središnje Azije, indijskog potkontinenta, Indonezije, Malezije, Mjanmara i Kariba. Naan kakav danas poznajemo potječe iz Mezopotamije, drevnog Egipta i Južne Azije. U Iranu, iz kojega potječe, riječ nân nema neko posebno značenje jer je to generička riječ za bilo koju vrstu kruha. Naan zauzima poseban položaj u indijskoj kuhinji jer se koristiti za hvatanje druge hrane i umaka ili poslužuje punjen s nadjevom.

Tipičan recept za naan uključuje miješanje bijelog pšeničnog brašna s aktivnim suhim kvascem, solju i vodom. Tijesto se mijesi nekoliko minuta, zatim se ostavi da se diže nekoliko sati. Nakon dizanja, tijesto se dijeli na kuglice težine oko 100 grama, koje se spljošte pa peku u pećnici ili u tavi.

Mogu mu se dodati grožđice, leća i začini, a može se preliti ili poslužiti punjen raznim nadjevima od mesa, povrća ili sireva, a također se može umakati i u juhe. Domaći naan se brzo priprema i lako peče u tavi, a kao i za svako tijesto za kruh, trebat će vam osnovni sastojci poput brašna, kvasca, vode, šećera i malo masti.

Brašno

U današnje vrijeme u Indiji i indijskim restoranima često možete dobiti naan koji se pravi od brašna cjelovitog zrna pšenice, ali danas ćemo se usredotočiti na najčešću vrstu indijskog kruha, koja je dostupna posvuda, a pravi se od običnog bijelog pšeničnog brašna.

Kvasac

Hoćete li odabrati aktivni, instantni ili svježi kvasac je na vama. Ako koristite aktivnu varijantu, morate napraviti dodatni korak aktivacije kvasca, ali mi koristimo instantni suhi kvasac, koji se izravno dodaje u tijesto bez potrebe za aktivacijom.

Autentični recept za naan koristi kvasac kao sredstvo za dizanje, ali danas se češće priprema uz korištenje jogurta, praška za pecivo ili sode bikarbone. Recepti se u tom slučaju malo razlikuju, ali ne brinite se, pripremili smo detaljne recepte za obje verzije.

Tekućina

Kako bi tijesto ispalo kako treba, potrebno nam je vezivno sredstvo. Mlijeko će tijesto učiniti mekšim i održati ga dobro hidratiziranim, što će u konačnici rezultirati mekanim naanom, a pomoći će i pri dobivanju lijepe smeđa boje na površini.

Važno je zapamtiti da mlijeko ne smije biti prevruće ni prehladno. Prevruće mlijeko će ubiti kvasac u tijestu, a prehladno ga neće uspjeti aktivirati, stoga je važno održavati umjerenu temperaturu.

Jaje

Jaje se dodaje kako bi poboljšalo okus, ali i učinilo tijesto mekšim. Jaje u receptu možete zamijeniti sa samo malo jogurta. Četvrtina šalice jogurta također će osigurati da tijesto bude fino mekano.

Pečenje

Možete koristiti pećnicu, ali u pećnici će naan postati prilično tvrd i hrskav, a mi želimo da bude mekan poput spužve. Najbolje je koristiti tešku tavu, poput tave od lijevanog željeza koja može zadržati puno topline. Površina tave mora biti iznimno vruća, tako da se tijesto trenutno počne peći i odmah napuhne.

Tavu od lijevanog željeza prvo zagrijavajte 10 minuta na srednje jakoj vatri, a neprianjajuću tavu pet minuta na jakoj vatri. Kad se tava zagrije, nemojte dodavati ulje. Stavite tijesto u tavu i pustite da se peče jednu do dvije minute, pa okrenite i pecite još toliko. Pečeni kruščić izvadite na tanjur, premažite maslacem i pospite listićima začinskog bilja.

Posluživanje

Naan se obično poslužuje uz curry s malo narezanog luka, kiselih krastavaca i pržene ili svježe zelene paprike. Možete ga jesti s humusom i maslacem ili uz razna variva i bogate mesne umake. Detaljan recept za naan sa suhim kvascem možete pronaći OVDJE, a malo jednostavniju varijantu s jogurtom i praškom za pecivo možete pronaći OVDJE.