OŽUJAK sa sobom nosi povratak svježih, mirisnih začinskih biljaka koje su pravi dar za jela koja pripremamo. Bilje poput peršina, vlasca, majčine dušice i metvice počinje rasti, i sada je savršen trenutak da ga iskoristite u kuhinji.
Sezonsko začinsko bilje ne samo da dodaje svježinu i boje jelima, već također može poboljšati okus jela (a usto je i zdravo). Ovdje su neki korisni savjeti kako integrirati proljetno začinsko bilje u vašu kuhinju i jela koja pripremate.
Peršin i vlasac su jedni od najčešće korištenih začina, a ožujak je savršen trenutak da ih koristite svježe. Oba mogu dodati hrskavost i svježinu bilo kojoj salati, bez obzira na to radi li se o jednostavnoj zelenu salati ili složenijim kombinacijama s povrćem.
Peršin možete sitno nasjeckati i posipati po salatama, juhama ili čak sendvičima, dok vlasac, koji je nježniji, može poslužiti kao dekoracija i dodatak svježim preljevima. Uz dodatak limuna i maslinovog ulja, stvorit ćete savršeni proljetni obrok, a peršin i vlasac zajedno možete iskoristiti za pripremu ovog umaka.
Majčina dušica je biljka koja je česta u proljetnom vrtu, a njezin intenzivan, aromatičan miris čini je savršenim izborom za marinadu za meso. Osim što daje bogat okus, majčina dušica također pomaže u omekšavanju mesa.
Za jednostavnu marinadu, pomiješajte maslinovo ulje, sitno sjeckanu majčinu dušicu, peršin, češnjak, limunov sok, sol i papar. Ova marinada će biti izvrsna za piletinu, janjeće meso, a možete je koristiti i za povrće poput patlidžana ili tikvica. Ostavite meso da se marinira nekoliko sati ili čak preko noći kako bi okusi bili dublji. Možete dodati i neke druge sastojke, kao u ovom receptu.
Metvica je nezaobilazni dio proljeća, a njena svježina može podići okus mnogih jela. Zeleni listovi metvice savršeni su za deserte poput voćnih salata, sorbeta, ali i pića.
Uzmite nekoliko svježih listova metvice i dodajte ih u voćnu salatu, čaj ili čak u domaću limunadu. Metvica također daje nevjerojatan okus koktelima poput mojita, ali može biti i odličan dodatak u sladoledu ili čokoladnim desertima.
Proljetno bilje može se koristiti za pripremu ukusnih domaćih umaka i prelijeva za salate. Umaci poput pesta ili jednostavni preljevi s maslinovim uljem i biljem mogu biti savršeni za sve vrste povrća, rižu, pa čak i tjesteninu.
Za jednostavan pesto, pomiješajte svježi peršin ili majčinu dušicu s maslinovim uljem, češnjakom, parmezanom i orasima ili pinjolima. Ovaj pesto možete koristiti kao dodatak tjestenini, povrću ili čak kao umak za meso, a peršin možete pomiješati i s korijanderom, kao u ovom receptu za pesto.