Kako izgleda život profesionalnog kuhara? Ovaj dečko radi od 16. godine, 15 h dnevno

Foto: Antonio Brajković

NAJNOVIJA Instagram senzacija definitivno je mladi istarski kuhar Antonio koji oduševljava svojim receptima. Antonio Brajković dolazi iz malog rudarskog sela Štrmca kraj Labina u Istri, no ovaj 24-godišnjak već neko vrijeme živi u Umagu i radi u San Canzianu u Bujama. Iako su mu tek 24 godine, već ima mnogo kulinarskog iskustva, a sada smo s njim i porazgovarali.

Školovao se za kuhara u srednjoj školi u Labinu, a kao osoba koja je oduvijek voljela kuhanje i s namjerom da nauči još više, Antonio je odlučio upisati upravo kuharsku školu. Govori nam kako je oduvijek volio provoditi vrijeme u kuhinji, učiti, zapisivati i zapažati pa je tako svoje prve kulinarske korake napravio u restoranu Bukaleta gdje mu je mentor bio Marko Rastović.

Radi od svoje 16. godine, nekad i po 15 sati dnevno

"On mi je pokazao kako se rade domaća jela već u prvom razredu srednje škole. Odlazio sam tri puta tjedno na praksu, i to subotom i nedjeljom, iako to nije bilo obavezno, čisto iz ljubavi prema kuhanju. Tako sam u prvih godinu dana škole odradio fond sati prakse za sve tri godine školovanja", priča nam Antonio, koji je zatim na ljeto krenuo raditi u velikom hotelu koji je primao do tisuću gostiju.

Prilike su se samo nastavile nizati pa je već sljedeće sezone doživio još jedno nezaboravno iskustvo - radio je na brodu gdje je sa svojih 16 godina kuhao za desetero putnika koji su plovili Jadranom. Godinu kasnije, zaposlio se u novoizgrađenom hotelu u Labinu gdje je radio i po 15 sati svakog dana, no isplatilo se. Evo i zašto.

"Tamo sam radio s puno izvrsnih kuhara i jako sam puno naučio od njih i od samog vlasnika i pohađao sam radionice Michelinovih kuhara", pohvalio nam se Antonio, koji je nakon toga završio u San Canzianu, gdje radi i danas, a i tamo je naučio mnogo od svojih kolega, a sada i prijatelja - chefa Pave Klarića i sous chefa Tristana Šipraka.

Antonio nam je priznao da je ljubav prema kuhanju kod njega prisutna još od malih nogu, no tek je u 8. razredu osnovne škole shvatio da bi se time mogao baviti, iako je na to do tada gledao samo kao na hobi. A pitali smo ga i što najviše voli u svom poslu.

"Najviše volim to što se kuhar na tanjuru može umjetnički izraziti, baš kao i slikar na platnu. Volim taj stres, taj posao, tu gužvu i brdo narudžbi, tada se samo opustim i radim. Čudno zvuči jer se svi boje tog stresa, ali onaj tko voli taj posao i tko zna raditi ne treba se bojati, samo se treba dobro pripremiti", govori nam Antonio.

Ujutro snima za društvene mreže, popodne radi u restoranu

Osim što radi u restoranu, i to nerijetko puno više od osam sati dnevno, Antonio paralelno kreira sadržaj za društvene mreže - snima svoje omiljene recepte i dijeli ih sa svojim pratiteljima, kojih na Instagramu broji više od 15 tisuća.

"Oduvijek sam imao želju za snimanjem jer sam često gledao Gordona Ramsayja i Jamieja Olivera i po završetku srednje škole bilo je par propalih pokušaja. No sada sam krajem 2023. godine odlučio početi snimati sadržaj za Instagram, TikTok i Facebook", kaže Antonio, čiji prosječni radni dan traje dugo i ponekad mu ni 24 sata u danu nisu dovoljna.

Njegov dan obično kreće od 7 ili 8 sati ujutro i uvijek, kada može, odvoji sat ili dva za trening. Nakon treninga odmah se baca na snimanje videa, što može potrajati između 2 i 4 sata, a zatim ide i uređivanje koje traje još dodatna 2 sata. Tada dolazi vrijeme i za posao.

Uzor mu je Gordon Ramsay

"Imam svoju smjenu koja počinje od 15 sati, ali ja nisam kuhar koji će doći točno u to vrijeme, odraditi što treba i otići kući. Meni je bitan osobni napredak i radim iz ljubavi prema tom poslu i jer me ispunjava, pa nerijetko na posao dolazim i puno ranije", govori Antonio, čiji je najveći uzor Gordon Ramsay, a volio bi kuhati i s Hestonom Blumenthalom, Dabizom Muñozom i Reneom Redzepijem.

Pitali smo ga i kakva jela najviše voli pripremati, ali i koja su jela posebno popularna među njegovim pratiteljima. Priznao je da najviše voli pripremati tjestenine, i to s domaćim tijestom, kao i rižota i gulaše, a njegovim su se pratiteljima posebno svidjeti recepti za njoke, Beef Wellington, kremšnite i teletinu.

Na njegovom Instagram profilu možete pronaći pregršt odličnih recepata, a Antonio je posebno izdvojio recept za pohane batke koje je usavršio na svoj način. Pisani recept možete pronaći ovdje, a u nastavku je i video recept.

Za kraj, s nama je podijelio i jedan recept za tipično istarsko jelo. Riječ je o domaćim pljukancima s kozicama. Recept za pljukance i kozice pronađite ovdje, a izdvojili smo i video recept.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.